Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK / AP / Sakchai Lalit

Bohumil Pečinka: Druhá vlna koronaviru aneb Jen je nechte, ať se bojí

Kampaň proti viru způsobující nemoc covid-19 začala v březnu s heslem ochrany zdraví lidu. Příprava na tzv. druhou vlnu má převážně politické motivy – stát si zpět bere moc, kterou v jiných podmínkách ztratil po revoluci. Ještě je čas to zvrátit.

Z pětiměsíční kampaně si musíme vzít několik ponaučení. Prvním je, že špatné statistiky vyvolají násobně horší dopady, než jsou epidemie, jež chtějí popsat.

 

Viník? Čína

Celé uzavírání ekonomiky, zákazy podnikání a docházky do škol začaly v Evropě na základě špatných dat z Číny. Tady se koronavirus začal šířit už v listopadu 2019, ale komunistické vedení to do ledna maskovalo. Pod tlakem světového veřejného mínění nakonec Číňané přišli s ohromujícími čísly nejen počtu nakažených, ale smrtnosti (poměr mrtvých z počtu nakažených), která byla neuvěřitelných šest procent. Tyhle údaje tak vystrašily západní vlády, že duply na brzdu a umrtvily život ve svých zemích.

Teprve s odstupem několika měsíců evropští experti v Číně zjistili, že do celkového čísla se tam započítávala většina zemřelých. Čínská vláda si tím zdůvodňovala rozsah své represívní politiky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!