Pohraniční stráž minulého režimu vítězí i u dnešních soudů.

Pohraniční stráž minulého režimu vítězí i u dnešních soudů.

Churchill, Bush a Zeman, karlovarský festival marnosti a odškodné, kterému komunističtí pohraničníci tleskají

Bývalý americký prezident George W. Bush prozradil, že Vladimír Putin neměl rád jeho psa, teriéra Barneyho a ohrnoval nad ním nos. Při první příležitosti Bushovi představil svého psa, o němž zcela vážně prohlásil, že je větší, rychlejší a silnější než Bushův Barney. Pro znalce ruské duše, jakými jsme my Češi, to ale žádné překvapení není, protože víme, že všechno v Rusku je odjakživa nejlepší. Například je známo, že se v Rusku vyrábějí nejlepší, největší a nejrychlejší hodinky na světě.

Jíme víc než před padesáti lety, jak prokázal průzkum. Díky tomu se nám zvětšuje pas a zmenšuje mozek. Zvláště u některých voličských skupin je to znát, stačí okem prolétnout nejvyšší volební preference a voličskou oblibu a důvěru v osobnosti.

Náš prezident zoolog

V Nizozemsku aktuálně řeší záhadu hromadných myších sebevražd. Přitom voličů Miloše Zemana, kterých je hodně, i těch nejpitomějších se stačí zeptat, a zjistit tak, že se jedná o lumíky. Jak známo, jde o tvory, kteří jsou „dílem brouci, dílem motýli – podle vývinu“, jak řekl Moudrý, „kteří trpí lumíkovským sebevražedným komplexem, díky němuž se vrhají do moře, kde utonou neb neumí plavat.“ Je radost mít v čele takového velikána.

I velikáni ale mají své obyčejné lidské starosti. Například prezident Miloš Zeman trpí nechutenstvím a míní problém řešit tím, že omezí kouření. Ale podle jeho posledních bonmotů by možná stačilo jen sklízet a hulit lepší matroš. Svinstvo, co prezidentovi cpe Mynář s Nejedlým, mu navíc nedělá dobře nejen na pajšl. Možná se ale Miloši Zemanovi jen vylila žluč? Co mají ovšem omezit nekuřáci, kterým se zvedá žaludek z Miloše Zemana?

Jen idiot nemění názory, říká Miloš Zeman. „Pokud jsem si kdysi nemyslel, že Miloš Zeman je idiot,“ ptá se autora jeho celoživotní přítel Petr Krištůfek, „a změnil jsem názor, přestal jsem být idiotem?“

Winston Churchill kdysi prohlásil, že může svému národu slíbit jen krev, pot a slzy. Bývalý americký prezident George W. Bush na výše zmíněném setkání se svými příznivci řekl, že v očích Vladimíra Putina viděl jen tři věci – prachy, sex a moc. Co by asi viděl v očích Miloše Zemana? Co asi může slíbit svému národu Miloš Zeman?  

Kdo je vlastně idiot

Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Platí to i pro prezidentovu masturbaci vlastní mocí a sociálně demokratickou samohanu vlastní ubohostí. Minulý týden prohlásil volební manažer ČSSD Jan Birke: „Pokud bychom nemohli vyměnit ministra ze své strany, bylo by to hodně špatné!“ A šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka k tomu dodal: „Ztratili bychom poslední zbytky hrdosti a vypadali jako šaškové.“ K tomu se dá říci jen ANO (bude líp). Mezitím se předseda ČSSD Jan Hamáček nejméně šestkrát ostře vymezil proti laxnosti premiéra a neomalenosti prezidenta prohlášením, že buď bude po jeho (Hamáčkově), anebo taky ne!

Nejhladovější lasička v kurníku demokracie

Možná že dříve, než dojde k defenestraci ministra kultury Antonína Staňka a jeho výměně za jiného Nebojsu, Michala Šmardu – který by klidně ministrem kultury byl, ale nerad by tím rozzlobil pana prezidenta – bude vyměněn ministr vnitra. Ví Jan Hamáček, že tuto funkci zatím stále drží? V jihoamerické verzi už by dávno stál v čele policejní junty, u nás stojí na okraji žumpy. I křeslo ministra zahraničí se chvěje v základech, holt to nepůjde – dva Kohouti na smetišti! Takže to máme pod palcem – ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, ministerstvo zahraničí, ministerstvo zemědělství, ministerstvo financí – a vládní krize je vyřešena. Však on si ten chovatel čápů dá také říct, zbytek rozemeleme do buřtů a on to prodá. Neříkalo Zpětné zrcátko, že Andrej Babiš není tou nejhladovější lasičkou v kurníku demokracie?    

Odškodné po česku

Ministerstvo spravedlnosti odškodnilo po téměř padesáti letech bývalého občana NDR Ernsta Dirka. Ten byl po zadržení českými pohraničníky odsouzen v 16 letech na patnáct měsíců žaláře s vrahy a násilníky za pokus o útěk do Spolkové republiky Německo. Odškodněn bude i Gerd Müller. Ten byl v roce 1974 českými chrabrými ochránci hranic zadržen, když se pokusil v Chebu (!) o setkání s vlastním otcem žijícím v západním Německu, a za to byl odsouzen na sedm měsíců. Ministerstvo české spravedlnosti přiznalo v těchto dnech oběma mužům odškodnění. Prvnímu ve výši 407 Kč (slovy čtyři sta sedm korun českých), druhému ve výši 303 Kč (slovy tři sta tři koruny české). Zelené mozky strážců hranic a samozvaní pitomci Psohlavců se na svých stránkách dodnes chlubí, že oni inkasovali za každý ulovený kus 1 000 Kčs. Krásná práce!

Vary k nezaplacení

Berenika Kohoutová přijela na MFF v Karlových Varech představit svůj poslední (bohužel ne úplně) umělecký projekt. Jde o hudební klip, v němž umělkyně tentokrát ani nedeklamuje v jejím rozsahu dvou tónů, jen se svlékla do kalhotek. S ohledem na to, že v minulosti na různých místech světa vystrčila vždy jen jedno místo svlečené úplně, jde o zásadní umělecký krok vpřed k rafinovanosti až dech beroucí.

Když na miliardářskou párty filmového festivalu, tak oděná za statisíce! Taťána Makarenko vynesla outfit, jehož hodnota je astronomická, napsal bulvární server. Šaty Elisabetta Franchi stojí 40 tisíc korun, kabelka Chanel 100 tisíc korun, šperky Tiffany jsou za statisíce, boty Christian Louboutin třicet tisíc. „Je to docela hodně!“ přiznala dotyčná existence. Nic z toho ale nebylo její, jen z půjčovny, stejně jako bez podprsenky v obřím dekoltu vystavené silikonové vnady, půjčené v oddělení chirurgie. 

Nic na světě se nemění, ani Češi

I tyto dva pohledy Zpětného zrcátka zrcadlí situaci v naší zemi. Nedávno ji poměrně přesně dokumentoval čtenář Pavel Rokyta citátem z knihy 3001: Poslední vesmírná odysea A. C. Clarka: Diskuse o střetu svobody jednotlivce s jeho povinnostmi vůči státu probíhaly už od časů, kdy se Platon a Aristoteles poprvé pokusili tyto pojmy definovat – a asi potrvají po všechny časy – ale v průběhu třetího tisíciletí bylo v jejich chápání přece jen dosaženo určité shody. Obecný souhlas si získal názor, že zcela dokonalou formou vlády by jistě byl komunismus, naneštěstí bylo prokázáno – a to za cenu několika set milionů lidských životů – že prakticky aplikovatelný je jen u společenských druhů hmyzu, robotů II. třídy a omezeného počtu dalších takových populací. Pro nedokonalé lidské bytosti byla za nejlepší ze všech špatných možností uznána demokracie, běžně definovaná jako ziskuchtivost individua mírněná zdatnou, nikoli však přehnanou horlivou vládou.

Také Zpětné zrcátko objevilo místo a artefakt, dokazující věčnou platnost některých událostí a dějů. Jde o sochu Josefa II. a desku v areálu Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí v Praze, jejíž text Zpětné zrcátko uvádí v doslovném znění: Dne 24. května 1781 vydal Josef II. (1765–1790), císař Svaté říše římské národa německého, král český, uherský, chorvatský, arcivévoda rakouský etc., direktivní pravidla, v nichž stanovil jednotlivé zásady pro vybudování centrálních zemských zdravotních ústavů v rakouské monarchii. Až v říjnu 1786, po osobní intervenci panovníka v Praze, vyvolané liknavostí zemských orgánů tamtéž, došlo k rozhodnutí o umístění zdravotních ústavů na okraji Nového Města a k urychlení přípravy a realizace stavby. K otevření Všeobecné nemocnice však došlo až za panování Leopolda II., dne 1. prosince 1790 pro pacienty z rušených zařízení a 2. ledna 1791 pro veřejnost.

Uvedený text je zprávou o stavu české společnosti a správě věcí veřejných v oněch letech. Jak říká Zpětné zrcátko pořád – nic na světě se nemění, jen kostýmy a kulisy.