Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci poté, co skončilo jednání o ústavní krizi (4.7.2019)

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci poté, co skončilo jednání o ústavní krizi (4.7.2019) Zdroj: Blesk:Daniel Cernovsky

Babiš se nechal prezidentem Zemanem odstrčit. A co prozradily sevřené Hamáčkovy rty?

Lánská schůzka Zeman-Babiš-Hamáček rozuzlení ústavní krize nepřinesla. Miloš Zeman neustoupil a slábnoucí premiér odevzdal svůj politický osud do jeho rukou. Kompetenční žalobu na něj nepodá. A třetí vzadu, šéf ČSSD Jan Hamáček? Pohled na jeho sevřené rty při tiskové konferenci, když ohledně budoucnosti vlády řekl „nejsem velký optimista“, výmluvně naznačil jediné: chci z Babišovy vlády socialisty odvést pryč, jen hledám vhodný důvod a čas.

Mnohý ústavní právník či politolog už v minulých dnech opakovaně zdůraznil, že jsme uprostřed ústavní krize. I předseda ústavního soudu Rychetský řekl, že Miloš Zeman není v souladu s ústavním pořádkem země, protože má povinnost demisi ministra kultury přijmout a ústava mu žádný prostor k manévrování nedává. Jenže Miloš Zeman manévrování miluje, cítí se povolán ("z vůle lidu") řídit politiku země. Potřetí už nemůže kandidovat, proč by tedy nenapínal provaz k prasknutí.

Karel Čapek kdysi napsal, že "po politicích nezůstávají jen zákony, které odhlasovali, ale i zvyky, které vtiskli svému chování". Jde-li pak o ústavní zvyky, jsou kroky současných politiků pro budoucnost dvojnásob rizikové. Sledujme je pozorně. Pokud je zvykem dnešního prezidenta nakládat s prvním zákonem země víc než kreativně (buďme ve vyjádření velkorysí), jak a kam až se rozmáchnou jeho nástupci? Pokud premiér Babiš neustále ustupuje a přenechává rozhodující vliv na podobu vlády hlavě státu, byť ta pravomoc a odpovědnost patří jemu, budoucí premiéři se mu poděkují.

Horké politické léto nekončí. Pokračování příští týden zase v Lánech. U prezidenta, jak jinak.