.

. Zdroj: archiv

Vegani si stěžují, že nemají cestou do Chorvatska co jíst. Řízek s chlebem odmítají a ostatní jídla nejsou povolena

Řízek s chlebem je odnepaměti tradičním pokrmem při cestě do Chorvatska anebo rovnou do Jugoslávie. Navlhlý chleba, vláčný a mnohdy už i lehce nakyslý řízek, a když se zadařilo, tak i kyselá okurka. Tak vypadá stravování cestou k moři a poté ještě pár dnů u moře, dokud se řízky nedojí.

Málo se ale ví, že řízek s chlebem je zakotven v zákoně jako povinné jídlo při cestě do Chorvatska. Možná to vypadá jako přitažené za vlasy, ale v roce 2008 tehdejší vláda schválila takzvaný kulturně-historický balíček, kde jsou zákonem chráněny nejen venkovské moravské či slezské kroje, ale je zde i právně zakotven řízek s chlebem jako historický letní pokrm.

V rámci udržení a zachování tradic je proto nedodržení tradičního pokrmu cestou do Chorvatska pokutováno až do výše deseti tisíc korun.

„V případě obzvlášť závažné a opovrženíhodné nekonzumace řízku s chlebem cestou do Chorvatska může ve zvláštních případech vést i k odnětí svobody v délce jednoho roku,“ potvrdil Evžen Koutný, právník, který v Chorvatsku nikdy nebyl.

Konzumace řízků s chlebem cestou do Chorvatska je u Čechů silně zakořeněna, takže nikdo nepředpokládal, že by s tímto pokrmem mohly nastat nějaké problémy.

Nyní se však ozval Svaz českých veganů, kteří se domáhají změny.

„Zákon, který je víc než deset let starý, absolutně nereflektuje současné trendy. Dneska frčí být vegan, nosit dlouhé vousy a nepoužívat plastová brčka,“ rozhořčeně prohlašoval Jan Nápomocný, veganský aktivista z hnutí „Žerte šutry, zachráníte planetu“.

„I my vegani chceme do Chorvatska. To máme cestou sušit hubu?“ stěžoval si.

„Vegani můžou jíst jenom chleba. Nikdo je nenutí jíst i řízek. Nevím, kde je problém. S nimi jsou vždycky jenom problémy. Těmhle lidem chybí vojna anebo válka. Jsou zpovykaní, unudění, tak si usmysleli, že budou vegani, a potom na to doplácí jejich okolí. Veganům se nebudeme přizpůsobovat. Už ne. Rozumím tomu, že chleba není dostatečně trendy jako třeba avokádové karbanátky s pampeliškovým přelivem, ale to není naše vina. Tradice řízku s chlebem je důležitější než vegani,“ odmítl jakoukoliv diskusi náměstek ministra kultury Oldřich Vazal.

Jak to tak vypadá, vegani mají smůlu. Řízky s chlebem cestou do Chorvatska musí jíst všichni Češi bez výjimky. Tradice je tradice.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pokud se ale podíváte dále na jih, zjistíte, že Řekové dnes volí v parlamentních volbách.