Zeman a Foldyna

Zeman a Foldyna Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (6.2.2022).
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (6.2.2022).
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (6.2.2022).
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (6.2.2022).
Jaroslav Foldyna
9
Fotogalerie

Zeman a Foldyna, blbý a blbější

Mandát prezidenta Miloše Zemana vyprší 8. března 2023 a obhajovat jej potřetí podle Ústavy ČR nemůže. God save the constitution! Zájem o jeho funkci oznámilo hned několik osobností z politického i kulturního života.

„Přihlásilo se už několik šašků“, zhodnotil situaci Zeman v Partii CNN Prima NEWS na konto zřejmě těch kandidátů, kteří jsou přesvědčeni, že nikdo jiný, než další šašek nemá ve volbě šanci.

Miloš Zeman prozradil jména svých favoritů:

„Levicový kandidát bude Josef Středula a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý pravicový“, mudruje Zeman dále: „Andrej Babiš říká, že ANO je catch-all party, strana pro všechny, lze mu tedy přisuzovat střed. A tito tři plus Alena Vitásková šéfka Institutu Aleny Vitáskové mají šanci být zvoleni. Ostatní kandidují jen proto, že budou nějaký čas v televizi, kde by jinak nebyli, a bude se o nich hodně mluvit a psát,“ podotkl na závěr prezident, který je svou schopností upoutat pozornost kamer pověstný.

Koho těmi „samožery“, toužícími po televizní slávě, Miloš Zeman myslí?

Myslí gen. Petra Pavla, bývalého náčelníka generálního štábu AČR, zástupce AČR na velitelstvích v Brunssumu, Monsu a předsedu Vojenského výboru NATO?

Myslí senátora Pavla Fischera, pracovníka Kanceláře prezidenta Václava Havla, bývalého velvyslance ve Francii a třetího z prezidentské volby 2018?

Myslí vůbec…?

„Jeden z hlavních cílů Institutu Aleny Vitáskové je společenská ochrana dehonestovaných osob,“ uvádí web Institutu, jehož ředitelkou byla v roce 2018 Nela Lisková, známá i jako samozvaná konzulka Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky v ČR. Blahopřejeme! Institut AV také podal v dubnu 2020 trestní oznámení na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře za „zosnování zašantročení věci důležitého kulturního významu“ – sochy maršála Koněva. Ve skutečnosti šlo o rozhodnutí radnice, že socha bude uložena „na věčné časy“ do depozitáře budoucího Muzea paměti XX. století.

Zprávy o hrozícím válečném konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou zcela zastínilo memorandum o stavu zdraví Miloše Zemana, které státník osobně deklaroval ve vysílání CNN Prima NEWS: „Začal jsem chodit s holí a s ochrankou. Hůl v levé ruce, ochranka mě drží za pravou ruku. Kdybych šel sám, tak se obávám, že bych upadl. Můj stav se zlepšuje každý den. Ale zlepšuje se to pomalu. Váhám, zda se podívám na rozloučenou do zahraničí. Nicméně nechme to na lékařích.“ řekl Miloš Zeman a vyvrátil tak původně šířenou informaci, že „…začal chodit s holí a ochranou“.

Kvůli zdraví však prezident musel přizpůsobit životosprávu: „Dozvěděl jsem se, že nesmím pít ani colu. Ti lékaři jsou na mě tak zlí. Nejdřív mi zakázali víno, cigarety a teď nemám pít ani colu. Vidíte, co musím pít. Víte, jak je to odporný?“ řekl Zeman a ukázal na sklenici vody. Slazené nápoje by neměl pít kvůli samovolně odešlé cukrovce, chlast zase kvůli samovolně došlé cirhóze jater* a pokročilému stavu delirium tremens**.

*Nejspolehlivějším a nejběžnějším způsobem, jak si pořídit cirhózu jater, je vytrvalá konzumace alkoholu.

** Delirium tremens je následkem chronické otravy alkoholem, spojené se zrakovými halucinacemi (např. od stropu padajícími nohami pavouků)

Hlava státu, která trpí také neuropatií, což je onemocnění, při kterém člověk ztrácí cit i v dolních končetinách, naznačila, že by se ráda rozloučila zahraniční cestou. Více než polovina národa by se rády rozloučila také… Prezident jmenoval dva státy, které by chtěl navštívit: „Izrael je země mého srdce a Čína je co do ekonomiky nejvýznamnější světová velmoc. Mám přátelské vztahy s čínským prezidentem a návštěvou bych mohl pomoci i našim exportérům“, prohlásil s tím, že by se rád zúčastnil zahájení olympijských her, ale že lékaři mu nedoporučují létat delší trasy. MOV oznámil, že jen těsnou většinou nebyl bohužel schválen návrh odložit zahájení OH, aby se ho mohl zúčastnit velký milovník sportu, Miloš Zeman.   

Prezident se také obul do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, čehož (obutí se sám sebe) běžně není schopen. Řekl, že se rád poslouchá (Válek – pozn. Zpětného zrcátka) a je oslněn tím, že může vystupovat v televizi (Válek – pozn. Zpětného zrcátka): „On (Válek – pozn. Zpětného zrcátka) se hrozně rád poslouchá. Je oslněn tím, že může vystupovat v televizi. Ale berte to v dobrém, alespoň se snaží,“ prohlásil Zeman.

Zpětné zrcátko má pro Miloše Zemana dalšího favorita prezidentské volby, Jiřího Krampola. Diskuzí na téma „vyznamenání od Miloše Zemana“ Krampol jen potvrdil, jak falešné jsou prosakující informace o tom, že je také dopisovatelem akademie věd. Krampol se v rozhovoru opět vrátil ke „státnímu vyznamenání udělenému mu zvoleným prezidentem“ a zdůraznil, že Jean-Paul Belmondo, který byl oceněn prezidentem Macronem, byl na vyznamenání také hrdý…

Kvízová otázka: „Jaký je rozdíl mezi Zemanem a Macronem?“

Odpověď: „Asi jako mezi Krampolem a Belmondem!“ 

Na radu Jiřího Krampola: „Pokud někdo nemá rád prezidenta, má si založit stranu a pak si zvolit jiného!“ s potěšením Zpětné zrcátko odpovídá: „Dobrá rada nad zlato! Nejdéle za 55 týdnů tak učiníme!“  

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se během své návštěvy dotykové linie mezi ukrajinskou a ruskou armádou nechal vyfotografovat v neprůstřelné vestě, s přilbou na hlavě. Musel tak učinit stejně jako ostatní přítomní, ale českou opoziční politickou scénou cloumají vášně. Na světla ramp se vynořil i politicky binární Jaroslav Koště Foldyna, do Listopadu 1989 kandidát komoušů, pak socan a nyní Okamurův nácek. Kontinuálně po celou dobu také příznivec Putinových motorkářů Noční vlci a člen podivuhodného pravoslavného bratrstva Řád svatého Konstantina (a Heleny), který k fotce Lipavského napsal: „Když se podívám na tuto fotografii, okamžitě se mi vybaví postava kadeta Bieglera, iniciativního blba…”

Během jeho kariéry často přemýšlelo Zpětné zrcátko, koho mu Jaroslav Foldyna připomíná. Zmínka o kadetu Bieglerovi učinila ve věci jasno – Foldyna připomíná Švejka – s tím rozdílem, že ten blbýho jenom dělal, jak tvrdí lidové rčení.      

Pro zlepšení paměti nabízí Zpětné zrcátko opozičním politikům konzumaci čaje z výtažku Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný). Doporučuje devět lékařů z deseti! Odborníci z birminghamské univerzity pro zlepšení paměti a kognitivní funkce, jako je soustředění a rozhodování doporučují tyto postupy:

  • pravidelné učení se novým věcem a informacím
  • konzumaci protizánětlivé stravy
  • cvičení
  • dostatek spánku
  • vyzkoušení doplňků stravy, včetně nootropik
  • shlédnutí fotografie Aleny Schillerové, vyčuhující z velitelského poklopu tanku v plné polní s tankistickými brýlemi ala včelka Mája XXL

A to je dnes vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík

Video placeholde
Kecy a politika - Tři mačety: Jaroslav Foldyna • Martin Bartkovský