Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček
První oficiální návštěva prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové v ČR (20.6.2019). Prezident Miloš Zeman s tiskovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček během Zemanova plesu (1.2.2019)
Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
11
Fotogalerie

Miloš Zeman ohlásil kandidaturu na prezidenta. Jen se špatně vyspal, tvrdí Ovčáček

Poměrně nečekané vyústění měla rutinní tisková konference hradního kancléře Vratislava Mynáře, který předstoupil před novináře, aby jim vyjmenoval, co všechno neskartoval. Z ničeho nic totiž přijel do sálu prezident Miloše Zeman, který si převzal slovo.

„Vysvědčení z druhé třídy, diplom z maškarního plesu za účast, účtenky za chlast…“ Vyjmenovával Vratislav Mynář, co se podařilo neskartovat, když tu mu prezident Miloš Zeman sebral mikrofon. 

„Když se podívám na současné dění, nemohu se ubránit dojmu, že do klání o prezidentský úřad se zatím přihlásili jen sami šašci,“ začal Miloš Zeman hovořit.

„Ty opravdu těžké váhy doposud svou oficiální kandidaturu neohlásily a já musím říci, že i tak těch těžkých vah moc nevidím. Z toho důvodu mi nezbývá nic jiného než ohlásit svou kandidaturu na post prezidenta České republiky,“ zaskočil Miloš Zeman všechny přítomné novináře i hradního kancléře, načež se nechal odvézt zase pryč.

„…psané žalmy Jiřího Ovčáčka, dopisy Ježíškovi pana prezidenta...“ pokračoval ve výčtu dokumentů, které ještě neskartoval viditelně zaskočený Vratislav Mynář. Přítomní novináři však okamžitě ztratili zájem o téma skartování a začali klást otázky ohledně kandidatury Miloše Zemana na prezidenta.

Vratislav Mynář pod palbou dotazů z řad novinářů typu: „Proč?“ „Jak?“ nebo „To už tomu dědkovi definitivně jeblo?“ ztrácel nejen půdu pod nohama, ale i zdravou růžovou lidskou barvu. 

„Kde je Jiří? Jiří. Přiveďte někdo Jiřího,“ lkal posléze úplně bledý Mynář, který si se situací nevěděl rady. 

Jiří Ovčáček však byl naštěstí nedaleko, takže přiběhl svému kolegovi pomoci. 

„Pan prezident se dnes jenom špatně vyspal. Je nevrlý už od rána a dost nám tady rošťačí. Jeho možnou kandidaturu na prezidenta jsme doposud spolu neprobírali, takže je to pro mě stejné překvapení jako pro vás. I když ústava třetí kandidaturu neumožňuje, tento cár papíru nebyl nikdy pro pana prezidenta překážkou. Jakkoliv je možné, že svou kandidaturu pan prezident myslí vážně, ještě to s ním proberu,“ tvrdil třesoucím se hlasem Jiří Ovčáček, který očividně neměl tušení, že pan prezident svou kandidaturu oznámí.

I když tisková konference v ten okamžik skončila a na přítomné novináře byli vypuštěni psi, aby se laskavě dekovali do prdele a neměli nějaké všetečné otázky, pachuť a hořkost vznášející se ve vzduchu neodezněla. 

„To nemůže. Na to nemá právo,“ přemítá Adam Souček, právník a specialista na ústavní právo.

„Prezident České republiky může oznámit, co se mu zlíbí. Tedy minimálně Miloš Zeman může oznámit, co se mu zlíbí,“ myslí si zase právník Daniel Zapletal, který se výkladem ústavy z pohledu prezidenta zabývá dlouhodobě. 

Co se však už stalo, nelze se odestát. Miloš Zeman oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Jestli se opravdu zúčastní voleb ústavě navzdory, to ukáže až čas. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou papírové kulisy sjezdu ANO.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>