Jana Bobošíková

Jana Bobošíková Zdroj: Robert Sedmík / Empresa Media / Profimedia

Jana Bobošíková
Jana Bobošíková
Svou přihlášku podpořenou podpisy více než pěti desítek tisíc občanů předložila také bývalá europoslankyně a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.  (Foto ČTK)
Jana Bobošíková
Pokud postoupí do druhého kola, přála by si Jana Bobošíková za soupeře Miloše Zemana
17
Fotogalerie

Bez Jany Bobošíkové se prezidentské volby konat nebudou, rozhodl ústavní soud

S poměrně očekávaným závěrem přišel ústavní soud, který se zabýval pouze teoretickou a de facto mizivou možností, že by se Jana Bobošíková nezúčastnila prezidentských voleb v roce 2023. V současné době začínají přibývat možní kandidáti na prezidenta a celá republika se ptá: „Kde je Jana Bobošíková?“

Ostřílená harcovnice úplně všech voleb na cokoliv, která několikrát kandidovala i na papeže a která s železnou pravidelností ve všech volbách do čehokoliv končí poslední, ne-li hůř, zatím svou kandidaturu neoznámila. 

„Je to u paní Bobošíkové nezvyklé, že doposud svou kandidaturu neoznámila. To jí není podobné. Všichni samozřejmě víme, že kandidovat bude, ale že zatím svou kandidaturu alespoň nenaznačila, to mi přijde přinejmenším zvláštní,“ myslí si politolog Radovan Havran.

„Samozřejmě, že paní Bobošíková pozměnila taktiku a svou kandidaturu vyhlásí těsně před volbami, aby zaskočila voliče a ti ji volili z překvapení. Tady je však otázka, zda tato strategie není moc riskantní. Přeci jenom paní Bobošíková musí získat minimálně 50 000 podpisů, aby mohla kandidovat, a přiznejme si, že ji lidé nemají rádi. Podpisy tak bude shánět velmi dlouho. Podle mě měla začít sbírat podpisy už před pěti lety, aby to zvládla. Každopádně uvidíme,“ dodal Radovan Havran. 

S variantou, že by Jana Bobošíková vůbec na prezidenta nekandidovala, popřípadě nesehnala podpisy na kandidaturu, Ústava České republiky vůbec nepočítá, proto musel s předstihem zasáhnout ústavní soud. 

V ústavě máme jasně zakotvenou kandidaturu Jany Bobošíkové na jakoukoliv volenou i nevolenou veřejnou funkci. Ústava nepočítala s tím, že by Bobošíková nekandidovala. To by totiž nikoho ani nenapadlo, že je vůbec možné. 

Jelikož ale zatím paní Bobošíková svou kandidaturu neoznámila, je nutné tuto varinantu řešit. Jak by vypadaly prezidentské volby, pokud by nekandidovala Jana Bobošíková? Jak by vypadal svět, kdyby Jana Bobošíková nekandidovala? To jsou otázky, které my musíme řešit. Samozřejmě, že se pohybujeme pouze v rovině spekulací a neúčast Jany Bobošíkové v prezidentských volbách je naprostá utopie, ale my chceme být připraveni na všechno. Ústavní soud tak v případě neúčasti Jany Bobošíkové v prezidentských volbách tyto volby zruší. Co bude potom, to je potřeba ještě vymyslet a doladit,“ tvrdí Jan Opička, ústavní soudce, který byl pověřen vládou vyhotovením krizového scénáře pro případ neúčasti Jany Bobošíkové ve volbách a jeho zakotvením do ústavy. 

„Vláda i parlament změnu ústavy ve věci možné neúčasti Jany Bobošíkové v prezidentských volbách samozřejmě umožní, a to jednohlasně. Je to naše priorita. Bez Jany Bobošíkové se prostě prezidentské volby konat nebudou. My musíme vymyslet, jak buď Janu Bobošíkovou ke kandidatuře dostat, byť třeba i proti její vůli, anebo budeme muset volby opravdu zrušit a možná i zrušit rovnou úřad prezidenta,“ domnívá se premiér Petr Fiala. 

Zda Jana Bobošíková bude kandidovat, anebo nebude a v tom případě bude muset vláda zrušit prezidentské volby, to ukáží nejbližší měsíce. 

nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je blížící se české předsednicvtí EU.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>