Ženský plážový volejbal

Ženský plážový volejbal Zdroj: Profimedia.cz

Ženský plážový volejbal
Ženský plážový volejbal
Ženský plážový volejbal
Ženský plážový volejbal
Ženský plážový volejbal
11
Fotogalerie

Plážové volejbalistky se nezúčastní zimní olympiády v Pekingu na protest proti porušování lidských práv v Číně

Zimní olympiáda v Pekingu budí u některých vášně z toho důvodu, že Čína není tak úplně kolébkou lidských práv. Na nedodržování lidských práv Číny dlouhodobě upozorňuje kdekdo a kdekdo při příležitosti blížící se olympiády nabádá sportovce, aby tuto olympiádu bojkotovali.

„Je důležité vyslat Číně jasný signál. Pokud Čeští sportovci na olympiádu nepojedou, Čína se chytne za nos a začne lidská práva dodržovat,“ má jasno Bohumil Čáp, aktivista a člen hutí Dostaňme lidská práva do Číny, který je přesvědčen, že pokud by českým sportovcům nešlo jenom o sebe, ale zajímali se o jiné, tedy o Číňany, ledy by se pohnuly.

Naštěstí pro lidská práva v Číně to vypadá, že máme u nás dost sportovců, kterým se to, co se děje v Číně, hnusí a v boji za lidská práva jsou ochotni obětovat i vlastní sportovní úspěchy.

„Dlouhodobě neuznáváme to, co se v Číně děje. Pracovní tábory, špehování, bodový systém, šikana občanů ze strany států a samozřejmě Tibet a jemu podobní. Je neskutečné, jak nějaká země, která není v Africe, dokáže v dnešní době takhle kašlat na lidská práva. Je to hnus. Z toho důvodu spolu s mojí spoluhráčkou Alicí Braunovou otevřeně proti Číně protestujeme a zimní olympiády v Pekingu se nezúčastníme,“ tvrdila na tiskové konferenci plážová volejbalistka Ivana Součková, která spolu s Alicí Braunovou na loňském mistrovství České republiky v plážovém volejbale obsadila čtvrtou příčku.

Nejsou to však jen plážové volejbalistky, které se nebály otevřeně vystoupit proti Číně a svou neúčastní na zimních olympijských hrách donutit vedení Číny k dodržování lidských práv. Ani česká atletika nebude mít na olympiádě své zastoupeni.

„Ne, nikdo mě tam neuvidí. Odmítám soutěžit na olympiádě v zemi, kde se nedodržují lidská práva. Je to neskutečné, že mohl olympijský výbor Pekingu olympijské hry přiklepnout. To už můžou být další hry rovnou v Severní Koreji. To je prašť jako uhoď. Dokud se Čína nezamyslí, nikdo mě na zimní olympiádě v Pekingu neuvidí,“ vyslal jasný signál směrem do Číny český reprezentant ve sportovní chůzi Jan Doušek, který se minulý rok kvalifikoval na mistrovství Evropy, kde ve sportovní chůzi obsadil 47. místo ve svém osobním rekordu. Letos ho však závodit na zimní olympidě v Pekingu neuvidíme.

„Tady jasně vidíme, kdo myslí jenom na sebe a komu jde o blaho druhých. Jasně, my sportovci dřeme, abychom se na olympiádu dostali. Pro mnohé z nás je to jediná příležitost, jak se ukázat světu a něco si i vydělat, protože kariéra vrcholového sportovce je krátká, ale morálka je důležitější. Každý sportovec, který bude soutěžit na olympiádě v Pekingu, by si měl sáhnout do svědomí a dát si pár facek.

Mně osobně se bude spát dobře. Já jsem ten z lepších. Ten s morálním kompasem. Já jsem účast na zimní olympiádě v Pekingu rázně odmítl,“ pochlubil se kajakář Vladimír Novotný, který byl podle odborníků v devadesátých letech velikým talentem, leč brzdí ho častá zranění.

Jestli bude neúčast několika českých sportovců na zimní olympiádě v Pekingu stačit k tomu, aby Čína přehodnotila svůj postoj k lidským právům, anebo bude nutné, aby svou účast odřekli i čeští skokani o tyči, to se dozvíme v následujících týdnech.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je blížící se české předsednicvtí EU.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>