Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Blesk/archiv

Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman jmenoval nové soudce.
Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) (3.1.2022)
Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) (3.1.2022)
Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) (3.1.2022)
13
Fotogalerie

Prezident Zeman poslal na hranice Ukrajiny s Ruskem hradní stráž na pomoc našim přátelům. Tedy Rusku

Velmi vyhrocená situace na hranicích Ukrajiny s Ruskem, která by mohla eskalovat až v ozbrojený konflikt, vede řadu států k zásadním či méně zásadním činům, kdy ty méně zásadní činy převyšují ty zásadní. Jak USA, tak i některé státy EU posílají Ukrajině zásoby zbraní či techniky. Ani Česká republika v tomto ohledu nezůstala pozadu.

„Pan prezident se jako vrchní velitel ozbrojených sil chystal vyslat na hranice Ruska s Ukrajinou celou armádu, abychom našim přátelům a spojencům pomohli v těchto složitých dobách. Byl opravdu velmi, ale velmi bojovně naladěn a připraven do toho jít. Ještě v pondělí dopoledne po mně chtěl, abych obvolal všechny generály, co máme, a připravil je na to.

Pak si ale pan prezident hrál s klubíčkem vlny, což ho unavilo, tak si šel po o zdřímnout. Když se vzbudil, byl dezorientovaný a světloplachý. Musel jsem mu vysvětlit, kdo je, jaký je rok a kdo jsem já. Byl potom až do večera velmi rozrušený, takže jsem mu dal klubíčko vlny na hraní, aby se uklidnil, a nechal ho v klidu. Další den již nejevil zájem o to, vyslat do Ruska celou armádu, a místo toho se dožadoval více klubíček vlny,“ vysvětloval Jiří Ovčáček postup Hradu ve věci krize na Ukrajině.

„Potom ale volali naši přátelé a spojenci a pan prezident slíbil pomoc. Sešel se s panem Fialou, který však plán pomoci našim spojencům a přátelům neposvětil. Bohužel, bez souhlasu většiny v parlamentu nemůžeme vyslat vojsko do války. Co ale můžeme, je vyslat na místo naši hradní stráž,“ tvrdil Ovčáček.

„Ano, je to tak. Pan prezident se se mnou setkal. Vyžadoval, abychom poskytli veškeré naše armádní zdroje včetně vojáků Rusku, aby se ubránilo agresorům z Ukrajiny. Pověděl jsem mu, že to v žádném případě a že naopak pomůžeme Ukrajině.

Pan prezident následně vykřikoval, že on je ředitelem vojáků a že budu litovat, načež ale ztratil nit a začal si prohlížet obrázkové leporelo „Zvířátka na farmě“, načež asi po deseti minutách usnul, takže jej pracovníci Hradu odnesli do jeho pokojíčku na takzvané dospinkání,“ vyjádřil se k vyjednávání o pomoc Rusku i premiér Petr Fiala. Podle jeho slov je nasazení hradní stráže na Ukrajině v kompetenci prezidenta republiky a na to prý schválení parlamentu nepotřebuje.

Nedomnívá se však, že by hradní stráž nějak zásadně ovlivnila poměr sil.

Co se týče toho, kdo bude nyní, když je hradní stráž na Ukrajině, hlídat bezpečí prezidenta, vše je vyřešeno. „Přebírám pravomoci hradní stráže. Prezidentova bezpečnost je nyní v mých rukou,“ tvrdí Jiří Ovčáček, který vyfasoval střelnou zbraň a šavli na ochranu pana prezidenta. „Nikdy jsem ze zbraně nestřílel a o šavli jsem se pořezal už asi sedmkrát během půl hodiny,“ ubezpečil Ovčáček veřejnost, že o bezpečnost prezidenta Zemana bude postaráno.

Jestli se Ovčáček osvědčí a bude i on poslán válčit na Ukrajinu, kde s největší pravděpodobností zemře nebo bude znásilněn, to ukáže až čas.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že zrušení povinné očkování není ještě důvod k potlesku.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>