Největší míra vyřčených nepravd ze všech předsedů stran a hnutí z osmi politických uskupení připadá na šéfa SPD Tomia Okamuru.

Největší míra vyřčených nepravd ze všech předsedů stran a hnutí z osmi politických uskupení připadá na šéfa SPD Tomia Okamuru. Zdroj: Filip Čermák

Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
14
Fotogalerie

Okamura podepsal chartu 77 pod jiným jménem a taky za protektorátu pomáhal parašutistům

Tomio Okamura při své plamenné řeči v Poslanecké sněmovně vesměs velmi neškodně vyčetl Markétě Adamové Pekarové, že nepodepsala Chartu 77. Na základě této neškodné výtky se na hlavu pana Okamury snesl hněv některých osob, které argumentovaly nejen tím, že Pekarová v té době ještě neuměla psát (klidně mohla místo podpisu do Charty namalovat třeba sluníčko), ale zlí lidé hlavně předhazují panu Okamurovi, že on taktéž nepodepsal Chartu. Tito lidé nemohou být dále od pravdy.

„Já jsem veliký vlastenec a vždy jsem byl. Chartu 77 jsem samozřejmě podepsal. Akorát pod jiným jménem,“ vysvětluje Tomio Okamura.

Za komunismu jsem nemohl používat své japonské jméno ani příjmení, protože to komunisté neviděli rádi. Z toho důvodu jsem se představoval jako Jan Novák. Byl to můj pseudonym, pod kterým jsem rovněž podepsal Chartu 77. Ale ani to tam nemusíte hledat. Je to zbytečné. Prostě tam ten podpis někde je a tímto bych to uzavřel. Jsem skromný kluk a o pozornost nestojím. Důležitá je jenom přímá demokracie,“ potvrdil Tomio Okamura, že má srdce na dlani a že mu jde hlavně o druhé.

Tomio Okamura ve své skromnosti nejen že se nikde nechlubí tím, že podepsal Chartu 77, ale rovněž nezmiňuje, že za protektorátu pomáhal parašutistům.

„Ano, je o tom zmínka v několika pramenech a denících. Tomio Okamura pomáhal parašutistům. Nic bližšího se nám nepodařilo dohledat, takže není úplně jasné, jakým parašutistům pomáhal. Jestli to byli ti kolem Gabčíka s Kubišem anebo to byli zcela jiní parašutisté, to nevíme,“ připustil historik Jiří Monsun.

Zatímco pomoc parašutistů ze strany Okamury je historicky potvrzená, byť není jisté, kterým parašutistům pomáhal, další Okamurovy zásluhy pro demokracii jsou pouze v rovině spekulací.

„Máme tu několik svědectví, že se pan Okamura zúčastnil boje o Pearl Harbor. Tato svědectví jsou nepotvrzená, a navíc nevíme, za jakou stranu pan Okamura bojoval. Vzhledem k tomu, v jaké žijeme době, je velmi nekorektní uvažovat, že pan Okamura bojoval za Japonce jenom proto, že je napůl Japonec.

Nicméně ve stejném duchu nepotvrzených svědectví či náhodných zmínek můžeme ve výčtů úspěchů pana Okamury pokračovat. Například se tvrdí, že během sametové revoluce zvonil na Václavském náměstí. Sice nezvonil klíči, ale zvonil lidem na zvonky uprostřed noci a pak utekl, ale to opět není potvrzeno ani vyvráceno,“ dodal ještě historik Monsun.

Ať už Okamura pro demokracii, potažmo Českou republiku vykonal cokoliv, má samozřejmě nepopiratelné právo vyčítat Markétě Adamové Pekarové, že nepodepsala Chartu 77, a tím pádem ze sebe udělat idiota.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je fascinace osobou Ivana Jonáka i několik let po jeho smrti.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>