Šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek na tiskovce ministerstva zdravotnictví (13.11.2020)

Šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek na tiskovce ministerstva zdravotnictví (13.11.2020) Zdroj: Foto Blesk - Dan Černovský

Šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek na tiskovce ministerstva zdravotnictví (13.11.2020)
Šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek na tiskovce ministerstva zdravotnictví (13.11.2020)
Šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek na tiskovce ministerstva zdravotnictví (13.11.2020)
Šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek, ministr zdravotnictví Jan Blatný a hlavní hygienička Jarmila Rážová na tiskovce ministerstva zdravotnictví (13.11.2020)
Tisková konference k průběhu pandemie: Šéf ÚZIS Ladislav Dušek a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (22.5.2020)
7
Fotogalerie

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět přispěchal se svými scénáři, které nyní nově pracují s variantou omikron.

„Jak je již zvykem, připravil jsem pro veřejnost několik scénářů, které nám v příštích týdnech hrozí. Jako vždy jsme s klukama od nás vypracovali tři scénáře. Scénář optimistický, realistický a pesimistický. Začnu asi s tím nejdůležitějším, a to jsou úmrtí. Podle optimistického scénáře zemře v následujících týdnech několik lidí. Podle realistického scénáře zemře docela dost lidí a podle pesimistického scénáře nikdo nepřežije,“ představil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek predikce úmrtí na následující týdny, přičemž za řečnickým pultíkem zuřivě mával tabulkou s označením „pesimistický scénář“.

„Rovněž nás zajímá vytíženost nemocnic. Ač máme robustní nemocniční systém, omikron nám do toho hodí vidle. Podle optimistického scénáře dojdou volná lůžka v nemocnicích za tři týdny. Podle realistického scénáře dojdou volná lůžka zítra a podle pesimistického scénáře volná lůžka došly před týdnem?“ drbal si Dušek temeno hlavy a zmateně se díval do grafu.

„Ano, data nelžou. Skutečně podle pesimistického scénáře před týdnem došla v nemocnicích volná lůžka a i personál. V tom případě už nám týden umírají lidé na chodnících, protože je nemá kdo ani kde ošetřit,“ zvážněl Dušek a začal apelovat na občany, aby se neprodleně všichni naočkovali a přestali umírat na chodnících před nemocnicemi.

„Jak potom vypadáme, když nám lidi umírají před nemocnicemi?“ ptal se Dušek a připomněl, že pesimistický scénář počítá i s tím, že neodkladné operace si budou lidé dělat doma sami podle návodu na YouTube.

„A v neposlední řadě tu máme scénáře počtu nakažených. Ačkoliv je naše kapacita testů kolem sto tisíc denně, podle pesimistického scénáře bude denně několik milionů nakažených. Předpokládáme, že do konce týdne to bude více než dvacet milionů nakažených.

Realistický scénář potom hovoří o patnácti milionech nakažených do konce týdne.

Optimistický scénář ukazuje deset milionů do konce týdne. Ani podle jednoho scénáře nás tedy nečeká nic hezkého,“ povzdechl si Dušek.

„A jelikož máme ještě deset minut času, jen tak pro zajímavost jsem přichystal scénáře možného vývoje horečky dengue na našem území.

Podle optimistického scénáře se do konce týdne horečkou dengue nenakazí nikdo. Podle realistického scénáře potom očekáváme do konce týdne opět nikoho, kdo by se nakazil. Pesimistický scénář potom ale bohužel hovoří opět o několika milionech nakažených horečkou dengue do konce týdne a přehlcených nemocnicích. Pesimistické scénáře nám vychází opravdu velmi pesimistické, ale alespoň budeme připraveni na to nejhorší,“ zdvihl Dušek palec nahoru, načež ohlásil, že ve zbylém čase představí scénáře budoucího vývoje žluté zimnice, ale to už všichni novináři z tiskové konference odešli, protože to už nikoho nezajímá. A jestli Dušek nezemřel, představuje své scénáře možného vývoje všech chorob na tiskové konferenci dodnes.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že Česko nejspíš nemá moc šancí na olympijské medaile.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>