Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Operace
Operace
Operace
3
Fotogalerie

První facebooková skupina získala zdravotní atestaci. Členové skupiny se navzájem léčí i operují

S rozšířením sociálních sítí začíná přibývat lidí, kteří nevěří zdravotníkům. Raději než se nechat léčit od studovaného doktora, uchylují se lidé do facebookových skupin, kde si navzájem radí, jak se léčit, protože jim to přijde z nějakého důvodu jako dobrý nápad.

Česká lékařská komora tento narůstající trend sleduje již nějaký čas, a proto se rozhodla postupně přidělovat facebookovým skupinám zdravotní atestace. Jako první získala zdravotní atestaci facebooková skupina „Léčíme se Savem a selským rozumem.“

„Už asi pět týdnů jsem každý den vykašlával krev a bolelo mě na hrudi. Za doktorem jsem jít nechtěl, protože lékařům nevěřím. Jsou to prodejné děvky a šarlatáni. Přihlásil jsem se tedy do facebookové skupiny, kde se nás sešlo s podobným smýšlením poměrně hodně. Je tam prima parta. Navzájem si pomáháme a radíme si, jak co léčit. I když nemám tyhlety drahý lékařský školy, mám selský rozum a umím používat internet. Tím pádem mám toho nastudováno mnohem víc než lecjakej doktor. A když se nás tam sejde několik, co má nastudováno z internetu a máme selský rozum, neexistuje nemoc nebo zranění, se kterým bysme si neporadili. Tak například na můj problém mi kolegové ze skupiny poradili pít Savo. Tím proběhne v těle přirozená detoxikace. Vyplaví se negativní částečky a budu zdravej jako řípa. Po týdnu pití Sava už žádnou krev nevykašlávám. Krev mám nyní nově ve stolici, což podle kolegů ze skupiny znamená, že se vyplavují toxiny. Žluté bělmo očí a třes rukou znamená, že se to hojí,“ pochvaluje si spolupráci lékařského konsorcia ve facebookové skupině „Nenechám se zabít doktorem, radši se zabiju sám,“ tvrdí pan Roman z Kroměříže.

Tato facebooková skupina na lékařskou atestaci zatím čeká, ale vzhledem k tomu, že se její správci živí jako řidič kamionu a druhý jako prodavač v samoobsluze, má tato stránka k atestaci více než nakročeno.

To výše zmíněná stránka „Léčíme se Savem a selským rozumem“ již atestaci má a zdárně léčí své členy. Vedle léčby Savem na všechno nově nabízí i operace kyčlí nebo slepého střeva.

„V neděli večer mě děsně bolelo břicho. Okamžitě jsem navštívila svou facebookovou skupinu, abych se zde svěřila profesionálům. Během několika minut byly na světě tři diagnostiky. Z nabídky jsem si vybrala zánět slepého střeva, protože horečka dengue mi přišla dost přitažená za vlasy. Byla tam online zrovna jedna paní, která několikrát za rok vyndává své feně klíšťata, takže ve vyndávání čehokoliv z těla byla kvalifikovaná. Společně s ní, která mi radila doslova online, jsem si za pomocí kuchyňského nože a bylinek zvládla sama vyoperovat slepé střevo během pár hodin. Trvalo by to určitě kratší dobu, kdybych v průběhu operace bolestí neomdlela. Bolest je ale v pořádku. To znamená, že se to hojí a že to dělám dobře,“ pochvalovala si vstřícný přístup skupiny i osobní jednání paní Kateřina, která po své operaci slepého střeva za dva dny zemřela.

„Samozřejmě, že nějaké úbytky máme. To ale i doktoři. Na rozdíl od zkorumpovaných lékařů my nabízíme léčbu v domácím prostředí a příjemnou atmosféru. Navíc nejsme placeni farmaceutickým lobby, takže používáme léčbu, která opravdu pomáhá,“ vysvětloval zakladatel skupiny Evžen Morávek, který dodal, že zatím od všech doposud živých členů skupiny vnímá pouze samou chválu. „Lidé nás doporučují svým známým,“ dodal Morávek.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností je, že v Česku selhává primární péče o nemocné s covidem.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>