Novak Djokovič je zpátky v Srbsku

Novak Djokovič je zpátky v Srbsku Zdroj: Reuters

Novak Djokovič v Dubaji přesedal na letadlo domů
Novak Djokovič v Dubaji přesedal na letadlo domů
Novak Djokovič v Dubaji přesedal na letadlo domů
Novak Djokovič v Dubaji přesedal na letadlo domů
Novak Djokovič po zrušení víz opouští Austrálii
13
Fotogalerie

Čeští antivaxeři žádají, aby hrdina Djokovič mohl hrát Australian Open v Brně a byl na české bankovce

Srbský tenista Novak Djokovič, který přijel neočkovaný do Austrálie, kam pouští jenom očkované, aby byl po soudních tahanicích ze země vyhoštěn, se stal hrdinou pro řadu občanů České republiky. „Je suis Djokovič,“ vykřikují takzvaní antivaxeři napříč celou Českou republikou. Mnozí z nich mají na hrudi připnuté i odznáčky s tímto sloganem.

„To je neskutečné, co Austrálie předvedla. Na to nemá vůbec právo, nařizovat někomu, aby se nechal očkovat,“ tvrdí Martin Zavoral z Hodonína, který pracuje jako prodejce zeleniny a podle všeho je odborník na australské právo.

„Opravdu mi je do breku z toho, co Austrálie předvedla. Cením ale hlavně to, že se Novak nezalekl a nenechal se zlomit. Nenaočkoval se. Je to hrdina. Z toho důvodu náš spolek podal oficiální žádost vládě, aby bylo panu Djokovičovi umožněno Australian Open hrát. Když nemůže do Austrálie, ať ho hraje v Brně na Lužánkách. Před pár lety jsem tam byl a moc super jsme si s kamarády zahráli,“ navrhuje pan Zavoral, který spolu s několika dalšími občany opravdu podal návrh vládě, aby zajistili Djokovičovi Australian Open v Brně.

„Mohu potvrdit, že tu byli nějací pánové. Předali nám papír, kde bylo zřejmě pastelkou napsáno, že žádají, aby mohl Novak Djokovič hrát Australian Open v Brně, pročež se na papír podepsali a beze slov odešli. Vůbec nemám ponětí, co to mělo znamenat,“ pokrčil rameny Tomáš Vlasák, tiskový mluvčí úřadu vlády.

Snaha zařídit Novaku Djokovičovi Australian Open v Brně však není to jediné, co jeho obdivovatelé z řad českých antivaxerů dělají. Zatímco boj o Australian Open v Brně speciálně pro Djokoviče je vyloženě jednorázová akce, milovníci Novaka Djokoviče přicházejí s něčím, co bude trvalého rázu.

„Chceme, aby byl Novak Djokovič na české bankovce. Je nám jedno na jaké. Třeba na pětitisícovce. Vyhodíme z pětitisícovky Emu Destinovou a dáme tam Djokoviče,“ navrhuje Václav Třešňák, posunovač, toho času bez práce a přední český odborník na pětitisícové bankovky s Emou Destinovou.

„Chápu, že Ema Destinová byla populární za protektorátu, kdy se zúčastnila jako bojový pilot bitvy o Anglii, ale my už nežijeme v protektorátu. Máme dnešní hrdiny a tím největším je bezesporu Novak Djokovič, který je hlasem nás všech, kteří prokoukli a nenechají sebou manipulovat samozvanými elitami. Bojuje proti očkování a za to mu házejí klacky pod nohy. Je to mučedník. A že to není Čech? Důležitější je, že to je Slovan, a my Slované táhneme za jeden provaz. Žádáme proto, aby byl Novak Djokovič na pětitisícovce. Už jsme i podali na vládu žádost,“ tvrdí Václav Třešňák.

„Ano, to také mohu potvrdit. Jen asi půl hodiny poté, co přišli ti pánové s Australian Open v Brně, přinesli další dva pánové papír, kde žádali o to, aby byl Novak Djokovič na pětitisícové bankovce. Tu dokonce na papír nakreslili, jak by měla vypadat. Bylo tam napsáno PJET TISÍC KORUN, černou pastelkou nakreslený libovolný panáček a to bylo všechno. Potom pánové odešli. Můžu vám říci, že jsem na úřadě teprve pár týdnů a kadence podivínů, kteří sem lezou s nějakým požadavkem, je natolik dechberoucí, že jestli to takhle bude pokračovat, vracím se za pár měsíců do soukromého sektoru,“ povzdechl si tiskový mluvčí Úřadu vlády.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Vyhoštění tenisty Djokoviče z Austrálie je ale skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>