Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Vladimír Mertlík: Česká politická kultura je stejná jako chování řeznických psů

Vláda, která se kasala, že nebude zvyšovat daně, ale získá peníze jejich lepším výběrem, znovu potvrdila známou pravdu, že sliby se mají plnit nejen o Vánocích. Spotřební daň u tabáku a cigaret poroste každý rok o pět procent ročně, do roku 2023 tedy zhruba o 16 Kč na krabičce. Nemá to být nekuřákům jedno, či to mají čudilům snad dokonce přát?

Rozhodně ne, domnívá se Zpětné zrcátko! Je třeba zvednout hlas na jejich ochranu, byť si o nich můžeme myslet své. Je pravda, že si ničí své zdraví a stojí státní kasu spoustu peněz, ale je to stejné jako jiní, kteří si ničí zdraví přežíráním, hnusnou stravou či chlastem. I o tom na Hradě vědí své! Přesto je třeba zvednout s nadsázkou hlas na ochranu kuřáků stejně, jako svého času zvedl Václav Havel a chartisté hlas na ochranu Plastic People. Nejde totiž o nic jiného než o masívní zdražování a daňové vydírání salámovou metodou. Vláda spoléhá na to, že většina občanstva si řekne: „Mně je to jedno! Já nekouřím!“

Příště, až bude zvýšena daň z prodeje či koupě nemovitosti, si jiná množina řekne: „Mně je to jedno! Nic nemám a nic nekupuji!“ „Turecké hospodářství“ – kéž by bylo opravdu tureckým — funguje stejně jako hospodaření zoufalců, co si půjčují na vánoční dárky či na dovolenou a pak své nesplatitelné dluhy umořují pomocí dalších půjček až k finálnímu bankrotu. Vtip je ale v tom, že zatímco ti zoufalci si půjčují ve svých bankách – a jsou to jejich dluhy i jejich peníze –, vláda si půjčuje, ke všemu předem nevratně – v naší kapse!

Ptá-li se občan na co, pak například na zvýšení rozpočtu Hradu, který funguje jen jako „mrtvá schránka“ pro uložení úkolů ruských a čínských agentů. Zřejmě jediné, co se nákladově zvyšuje, je spotřeba bůčku, tlačenky, chlastu a opotřebovaných pyžam, protože jinou aktivitu Hrad a jeho představitel – aspoň veřejně – nevyvíjejí.

Peněz zkrátka není nikdy dost. Dalších asi 150 darmožroutů si bude užívat lebedy v úřadě tzv. dětského ombudsmana, který navrhl založit strážný anděl spravedlnosti a práva, profesorka Helena Válková. Linka bezpečí určitě nestačí!

Od příštího roku bude zaveden ke stravenkám ještě tzv. stravenkový paušál plus potravinové lístky! No vida! Co včerejší Zpětné zrcátko jen naznačilo, je dnes realitou. Včera zákaz prodeje jiných než českých potravin, dnes potravinové lístky a paušál. Daňové zvýhodnění, respektive nedanění hodnoty zůstane stejné jako u stravenek. Zaměstnanci – čtěte hlavně státní — by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože nebude podléhat povinným odvodům a daním. Nedaní ji ani samotné firmy, ergo kladívko, bonus firem či státních úřadů tak zaplatí i OSVČ, živnostníci, umělci, zkrátka všichni ti paraziti, kteří se o sebe musí starat sami. Ale co paušál, to hlas ve volební urně. No nekupte to! Ale jinak se stát stará – ne že ne! Až polovina žadatelů o „koronavirovou“ podporu se dočkala, někteří dokonce částky 48 Kč. To aby nezvlčili!

Úroveň chování poslanců a členů vlády jinak už laťku slušného chování ani nepodlézá a rovnou se pod ni podhrabává. Jestliže většina pánských představitelů země běhá na veřejnosti jak utržená od šibenice, protože jinak je zapnutá košile – koupená kdysi k maturitnímu plesu — škrtí do vypasených zátylků, pak ministr vnitra rovnou vítá zahraniční návštěvu v teplákách, aniž by si připadal jak idiot! Tepláky – zvláště rudé – jsou přece cool a nevkusný kašpar v nich je díky nim podle mínění národa hrdinou. To budou v Americe čumět, až to klapne a Hamáček, odměněn za vydržené ponižování trafikou ambasadora, se v Oválném salónku představí v rudé mikině, aby připomněl Trumpovi, že Miloš Zeman má také manželku Ivanku a že mu u nás říkají český Trump.

Koaliční konflikt během jednání o 15 miliard ukradených obcím a krajům vypukl naplno ve chvíli, kdy to vypadalo, že straka neprosadí své. Vždy a všude roztomilá princezna Fiona rázem přestala špulit rtíky, mhouřit milostně víčka a předvedla se v plné kráse.

„Vy jste teda koaliční partner,“ vmetla poté Schillerová Hamáčkovi. „Příště se na vás vyserem!“ dodala. Poté, co to prasklo, že to prasklo, se ministryně omluvila. Prý si neuvědomila, co říká. V pořádku, jako by se nic nestalo. Kolega Hamáček prý dokonce nic neslyšel. Je docela možné, že paní ministryně ani neměla na mysli socany, ale občany! V tom případě může Zpětné zrcátko Alenu Schillerovou ujistit: „Nebude trvat zas tak dlouho, paní ministryně, a bude to – ne vy na nás, ale my na vás!“ pamatujte si to!

Nicméně nakonec vláda na svém následném zasedání naopak uznala výrok paní ministryně jako kvalifikaci na probíhající jednání EU o náhradách pro země postižené koronavirem. Česká vláda zásadně nesouhlasí s tím, že pomoc by měla být odstupňována podle toho, jak byly země postiženy, protože nejvíc potřebujeme my! A tak ministryně, jež na jednání zastoupí premiéra, díky své skvělé angličtině a s pomocí překladu pana prezidenta již připravila za českou stranu závěrečné memorandum: „Next time you can go fuck yourself!“

Jednání hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové hrozí vypovězením války Německu. Když po hejtmance německý velvyslanec chtěl, aby dementovala zprávu o údajném zadržení zdravotního materiálu na hranicích německými orgány, napsala jen několik zmatených, či spíš pomatených tweetů. Odpověď nepřišla ani poté, co ji velvyslanec vyzval: „Paní hejtmanko Jermanová, dementujte, prosím, své tvrzení, že Německo zadrželo zdravotní materiál pro Českou republiku. Deset dní od Vás marně čekáme informace, abychom tuto fámu mohli vyvrátit.“

Paní hejtmance by měl někdo osvětlit, že výraz dementovat není odvozen od slova demence, ta se naopak odvozuje od stavu mysli osoby, která není schopna své předešlé bláboly či lži přiznat.

Moc hezky se to například paní hejtmance povedlo v případě záchranářky, která ji oslovila proslaveným otevřeným kritickým dopisem o nedostatku zdravotních pomůcek pro záchrannou službu Středočeského kraje. Paní Jermanová na tu mrchu nejdřív poslala protiteroristickou jednotku a bezpilotní letouny. Poté, co se stala skutečně tím, co si většina lidí o ní myslí, svůj zákrok proti nebezpečné osobě upřesnila zhruba níže uvedenými slovy:

Trestní oznámení sice podala, ale jen na ten dopis asi… který se mezitím stal hříčkou v zákulisních politických půtkách a vyvrcholil podpisovou kampaní na ochranu a ve prospěch obviněné zdravotní sestry. S tím se paní hejtmanka ztotožňuje, a pokud jí ten dopis někdo přinese, všemi deseti ho ráda podepíše.

Po tomto prohlášení je ovšem otázkou, zda má paní hejtmanka ještě stále všech deset pohromadě.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík