Zdroj: La Gare

5
Fotogalerie

Delikatesa s vůní moře: sezóna ústřic přichází

V Česku si nejeden milovník mořských plodů povzdechne nad absencí moře, ze kterého by je vylovil a servíroval rovnou na stůl. Do jídelníčku Čechů začali pronikat tito měkkýši až s miléniem, kdy byl zpravidla k dostání 1 – 2 druhy. Po necelých 20 letech je ale vše jinak, importuje se jich mnohem více, a to i v řádu druhů. Připravte se, jejich sezóna právě začíná.

Afrodiziakum a recept na dlouhý a zdravý život

Ústřice obsahují velké množství minerálů a stopových prvků důležitých pro tělo. Je však důležité vybrat živé zdravé kusy. První zásadou je vybrat ještě živé tvory se zavřenými lasturami, které jsou uložené naplocho. Pokud je ústřice nakloněná, může se z ní vylít voda a zahyne. To platí i pro manipulaci, je dobré je neotáčet a nemanipulovat s nimi, dokud nejdou na stůl. Pokud nechcete gurmánskou manu konzumovat bezprostředně po nákupu, je možné je uložit na chladné místo (nikdy ne do mrazu ani do vody).

Pokud je měkkýš čerstvý, je k lastuře přichycen pouze v jednom bodě svalovým úponem. Když se přichytává po celém obvodu nebo jen částečně, neznačí to nic dobrého. Dalším důkazem čerstvosti a živosti je výrazné stažení po zakápnutí citronovou nebo limetkovou šťávou. Při samotné konzumaci pak musí oříšek masíčka sklouznout do úst hladce sám, není vždy nutné srkání, které se často zmiňuje.

Jak se servírují a jedí

Obvykle se servíruje šest až dvanáct kusů a k jejich otevření slouží speciální nůž, kterým se přetne sval uprostřed. Již otevřené ústřice jsou servírovány v původní lastuře a vždy v originální vodní lázni. Nejčastěji se jedí syrové, ochucené čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávou, ale dají se připravit i uzené, grilované nebo smažené. Tucet ústřic obsahuje pouze 110 kalorií a prospěšné látky jako je zinek, železo, vápník a vitamín A.

Když je ústřice připravená a zakápnutá, stačí ji jen vylít či vysrknout z lastury do úst, chvíli poválet a polknout, nežvýkat! Na začátek si raději zvolte menší kousek, abyste neměli problém se spolknutím, k ústřicím je třeba se projíst. Ideálním nápojem k nim je pak kvalitní bílé víno nebo šampaňské.

Kam na ně

Podniků, kam se dá na ústřice zajít je dnes již poměrně dost, při výběru dbejte na tradici, informace o dodavatelích, ale i na jména šéfkuchařů. Pokud s ústřicemi teprve začínáte, domluvte si s personálem degustaci včetně párování s vínem, dozvíte se vše, co potřebujete, zabráníte případným faux pas a odnesete si nevšední zážitek. Naším tipem je například nejstarší česká mušlárna Les Moules nebo francouzská restaurace La Gare.