Hodonínští školáci ze ZŠ Vančurova darují prostřednictvím aplikace Nesnězeno ovoce a jogurty potřebným - ilustrační snímek

Hodonínští školáci ze ZŠ Vančurova darují prostřednictvím aplikace Nesnězeno ovoce a jogurty potřebným - ilustrační snímek Zdroj: Archív

Brno je dál než Praha, Moraváci umí! Zachraňují nesnězené jídlo i hladové krky

Původem brněnská aplikace Nesnězeno pomáhá snižovat plýtvání jídlem. Zapojují se do ní podniky po celé republice, které nabízejí jídla, která nestihnou prodat, za nižší cenu. Tisíce porcí jídla tak neskončily v koši, ale v žaludcích spokojených strávníků, kteří navíc ušetřili. Hodonínští školáci ze ZŠ Vančurova pro změnu darují ovoce a jogurty z projektu Svačiny do škol, které nesnědí, potřebným.

Už 48 brněnských restaurací a kaváren, 6 ostravských a 4 českobudějovické nabízejí porce kvalitního jídla, lahodné zákusky a syté polévky v aplikaci Nesnězeno. Tu má na svědomí dvojice Jakub Henni a Michaela Gregorová – dvaadvacetiletý student a osmadvacetiletá architektka z Brna. Potkali se už při projektu Dobrokáva, kdy na brněnském Zelném trhu nabízeli zdarma šálek výběrové kávy tomu, kdo slíbil, že ten den udělá dobrý skutek.

Inspirovali se v Paříži, konkrétně projektem Too Good To Go, který funguje na podobném principu. Stejně jako platforma Nesnězeno zachraňuje dobré jídlo, aby neskončilo v popelnici.

Systém je velmi jednoduchý. Restaurace odpoledne nahraje do aplikace nabídku zbylých jídel spolu s jejich fotografiemi a sníženými cenami. Minimální sleva je 30 %, často ale pořídíte jídlo i o polovinu levněji. Prostřednictvím aplikace si jídlo zarezervujete, zaplatíte, s krabičkou dojdete vyzvednout a odnesete domů. Zatím projekt funguje ve výše uvedených městech, ale spolupráce s (nejen) pražskými podniky je na spadnutí.

Facebooková stránka Nesnězeno, kde před rozjetím aplikace její zakladatelé testovali zájem o službu a původně inzerovali nesnězené porce jídel, má už téměř 16 000 členů. Samotnou aplikaci už si stáhlo více než 5000 natěšených strávníků. Dá se předpokládat, že jejich počet strmě poroste, až se zapojí podniky z Prahy a dalších měst. Aplikace už sklízí i teoretické úspěchy. Na prestižní přehlídce nejlepších českých a slovenských aplikací AppParade získala Cenu diváků i cenu za Nejpřínosnější nápad.

Skvěle se k plýtvání jídlem postavili i hodonínští školáci. Děti ze základní školy Vančurova přišli s nápadem, darovat ovoce, mléko a sýry z projektu Svačiny do škol, které jinak často končí v koši, dětem z chudších rodin. Spojili se s hodonínskou Charitou, která jednou za 14 dní předá dvě až tři bedýnky s ovocem a dalším jídlem matkám s dětmi v tamním azylovém domě. Klobouk dolů a palec nahoru!