Cesta do Narnie je v Anglii...

Cesta do Narnie je v Anglii... Zdroj: BBC

Cesta do Narnie je v Anglii...
Cesta do Narnie je v Anglii...
Cesta do Narnie je v Anglii...
Cesta do Narnie je v Anglii...
5
Fotogalerie

Hledáte cestu do Narnie, Nezemě nebo Středozemě? V Británii do těchto míst vede záhadné dopravní značení

Fiktivní místa, která matou řidiče, poutají jejich pozornost a vyvolávají otázky. V některých zcela obyčejných místech ve Velké Británii se v poslední době objevují záhadné nápisy, které kdosi neznámý dopsal na dopravní značení. Nápisy jako Středozem nebo Narnie zaujaly britská média.

Tak například město Didcot. Čím je zajímavé? Britská televize BBC jej ve své reportáži popsala jako „nejnormálnější anglické město“, nedá se tedy říci, že něčím zvláštním vyniká. Až na jeden detail – na jedné z jeho silnic se vyskytuje kruhový objezd, na kruhovém objezdu značka a na značce nápis Středozem a Smaragdové město. Že by se taková města v blízkosti nacházela, není nikomu známo. 

Název Středozem (Middle Earth) pochází z věhlasné ságy J. R. R. Tolkiena, který kromě fiktivních postav a bytostí vytvořil také fiktivní svět, který nazval právě Středozem. Smaragdové město (Emerald City) bylo v literatuře i filmech využito vícekrát, je ale možné, že tyto nápisy směřují k názvu sci-fi seriálu, který vysílala NBC. Dále se na dopravních značkách objevil název Gotham City, a to v pátek odpoledne. To je zatím poslední přírůstek do pomyslné rodiny záhadných nápisů. Předposledním přírůstkem se pak stal nápis "Země Nezemě", evokující v Anglii oblíbeného Petra Pana. 

Nápisy se zacházejí podél silnice A4130 v hrabství Oxfordshire. Místní úřady skrze média varují, že tyto nápisy jsou vandalství a že mohou zásadně zmást řidiče. Pokud se vypátrá autor těchto doplňujících nápisů, může počítat se správním postihem.