psi stárnou jako lidé

psi stárnou jako lidé Zdroj: brightside.me

Muž naučil hajlovat mopslíka, odsoudili jej za podněcování k nenávisti

Mark Meechan zírá do kamery a popisuje, jak a proč začal trénovat mopslíka své přítelkyně. Neustále prý o něm básnila, jak je roztomilý, sladký, kouzelný. A jeho to štvalo. A tak mopslíka Buddhu začal trénovat – nechal ho dívat se na videa s Hitlerem a ptal se ho, jestli má poslat Židy do plynu. Jeho video na YouTube mělo více než tři miliony zhlédnutí.

„Tak jsem si řekl, že toho psa proměním v něco nejméně roztomilého, co si vůbec umíte představit. Což je nacista,“ řekl Meechan na svém videu. A pak se muž psa pořád dokola ptá nebohého psíka, který netuší, o čem je řeč, milým laskavým tónem, na nějž psi často pozitivně reagují: „Chceš zplynovat Židy? Chceš zplynovat Židy? Chceš je zplynovat?“ a takto pořád dokola a dokola. Na videu je také zachyceno, jak muž učí psa reagovat na pokyn „Sieg Heil“. I tento pokyn neustále dokola opakuje a je vidět, že pes se na tento pokyn, známý jako nacistický pozdrav Třetí říše, opravdu naučil reagovat.

Video následně strhlo lavinu debat, které se vyostřily dvěma směry: jeden muže a jeho počínání obhajuje, protože tvrdí, že muž bral celou záležitost jistě jako satiru a moc dobře věděl, co nacismus způsobil. Potírání jeho svobody projevu pak tato skupina přirovnává k orwellovské šikaně známé z románu 1984. Druhá část společnosti však Meechanovo počínání považuje za nevhodné a s jeho obviněním a odsouzením za podněcování k nenávisti souhlasí. Takto se mnohokrát vyjádřily židovské obce.

 

Skotský soudce Derek O'Carrol, který případ Skota Marka Meechana řešil, uvedl pro BBC známý fakt, který ovšem bývá v dnešní době často opomíjen: „Svoboda projevu musí být zaručena. Jde však ruku v ruce s odpovědností za to, co řeknete,“ uvedl soudce. Dále podotkl, že neuvěřil mužově tvrzení, že tím videem chtěl jenom naštvat svou přítelkyni. „Kdyby to tak bylo, nehledal by pozornost milionů lidí na YouTube,“ řekl soudce pro BBC.

„Necítím, že bych udělal něco špatně,“ řekl Meechan po skončení soudu, který jej odsoudil. „Byl to projev mé svobody slova.“ Muž také uvedl, že se odvolá. Rozsudek tak zatím není pravomocný.