Komu patří autorská práva k této fotce?

Komu patří autorská práva k této fotce? Zdroj: Makat chocholatý

Americký fotograf, kterého žaluje opice kvůli selfie, skončil na mizině

Spojené státy generují každoročně nepřeberné množství absurdních soudních sporů, ale ten následující je i s ohledem na všechny ostatní přece jen výjimečný. Táhne se již několik let a žalobcem je v něm nikoliv člověk, ale opice. Konkrétně makak chocholatý, který si zařízením fotografa Davida Slatera pořídil před lety unikátní selfie.

Snímek byl následně zveřejněn na Wikipedii, proti čemuž Slater protestoval s tím, že k ničemu takovému nedal souhlas. Zástupci otevřené encyklopedie kontrovali, že selfie přece pořídila opice a Slater tak ke snímku nemůže vlastnit práva. Toho se chytila organizace PETA a jala se zastupovat samotného makaka. A tak jeho jménem žaluje Slatera za porušení autorských práv. Žádá mimo jiné to, aby veškeré výdělky z fotografie šly do fondu na ochranu makaků chocholatých.

Snaží se přitom dokázat, že i zvíře může podle zákona vlastnit majetek. Nikoliv jen být majetkem někoho jiného. Všechny soudní instance ale argumenty organizace PETA zatím smetly ze stolu. Boj o tento precedens má těžký dopad na život samotného Slatera. Ten je dle svých vlastních slov na mizině a nemá ani na to, aby zaplatil daň z příjmu.

Komu patří autorská práva k této fotce?Komu patří autorská práva k této fotce?|Makat chocholatý

„Každý fotograf o takové fotce sní. Kdyby mi dal každý, kdo fotografii použil, jednu libru, měl bych jich v kapse 40 milionů,“ uvedl Slater v rozhovoru pro Guardian. „Místo toho se snažím stát trenérem tenisu. Dokonce uvažuji i o tom, že začnu venčit psy.“

Slater dle svých slov strávil před pořízením slavné selfie v džungli několik dní. Celou dobu se snažil získat důvěru dané opice, a proto věří, že by bez jeho přičinění snímek nikdy nevznikl.

„Ta zvířata byla na pokraji vyhynutí a díky jedné fotografii se snad vytvoří dostatečný zájem turistů, aby je místní lidé udrželi naživu. Ta selfie snad přispěla k záchraně celého druhu. To byl koneckonců můj záměr,“ uvádí Slater vysvětlení, které by zdánlivě mělo přesvědčit i největší neziskovou organizaci bojující za práva zvířat. Tak tomu ale není a soudní spor pokračuje.