Grace Kellyová

Grace Kellyová Zdroj: Profimedia.cz

Tvůrčí první dámy: Bruniová, Kellyová, Reaganová i Havlová

Které první dámy se zapsaly do dějin nejen svým šarmem a krásou, ale i uměleckou a tvůrčí činností? Inspirativní jsou manželky státníků po celém světě, ačkoliv jejich role většinou nejsou tak významné jako v případě prvních dam Spojených států. Pozoruhodnými ženami v čele státu tradičně disponují třeba Francouzi – mravně i materiálně rozpustilá Marie Antoinetta stojí na začátku řady, kterou dnes zakončují neméně zajímavá Carla Bruniová nebo Valerie Trierweilerová.

Pokračování 2 / 8

Valerie Trierweilerová

Někdejší partnerka francouzského prezidenta Francoise Hollanda se ve svém profesním životě věnovala žurnalistice již před příchodem do Elysejského paláce. Od roku 2005 moderovala na kanálu Direct 8 politické talk-show a přispívala do magazínu Paris Match, přičemž této aktivity se nevzdala ani po zvolení svého přítele prezidentem v roce v roce 2012. Poté, co se s Hollandem v důsledku široce medializované nevěry prezidenta rozešli, napsala Valerie čtenářsky veleúspěšné vzpomínky. Letos se pak na pulty knihkupectví dostal její první román o múze malíře Gustava Klimta Adéle Bloch-Bauerové.

Valerie TrierweilerováValerie Trierweilerová | Profimedia.cz

Pokračování 3 / 8

Sophie Trudeauová

Dvaačtyřicetiletá choť jednoho z nejpopulárnějších současných politiků, kanadského premiéra Justina Trudeaua, má za sebou kariéru novinářky obdobně jako Trierweilerová. Na rozdíl od Francouzsky se však Trudeauová v minulosti věnovala komerčnějším formátům novinařiny. Na quebeckých televizních kanálech působila jako reportérka v zábavných pořadech, na jejichž produkci se také podílela. Mimo jiné spolupracovala i se dvěma radiovými kanály.

Sophie TrudeauováSophie Trudeauová | Profimedia.cz

Pokračování 4 / 8

Nancy Reaganová

Slavnou se Nancy Reaganová díky své herecké kariéře nestala, přesto jí i jejímu manželovi Ronaldovi zkušenost z Hollywoodu v roce 1981 pomohla ke zvolení do Bílého domu. Během svého studia se Nancy kdysi soustředila na anglické drama. Ve filmech vystupovala ve čtyřicátých a padesátých letech jako Nancy Davisová. Během své kariéry si zahrála v asi dvaceti filmech a seriálech.

Nancy a Ronald ReaganoviNancy a Ronald Reaganovi | Profimedia.cz

Pokračování 5 / 8

Grace Kellyová

Výjimečným talentem a pozorností Hollywoodu naopak oplývala v padesátých letech Grace Kellyová. Stala se oblíbenkyní legendárního Alfreda Hitchcocka, který ji obsadil ve Vraždě na objednávku i v Okně do dvora. V roce 1954 získala za vedlejší roli ve filmu Venkovské děvče Oskara. Své slibné kariéry se však vzdala už o dva roky později kvůli sňatku s monackým knížetem Rainierem III. V Monaku se filmy s Grace poté, co se stala kněžnou, nesměly hrát.

Grace KellyováGrace Kellyová | Profimedia.cz

Pokračování 6 / 8

Dagmar Havlová

Pyšnit se renesanční první dámou může i Česká republika. Dagmar Veškrnová se na stříbrném plátně skvěla především v předrevolučních časech. Nejvíce oceňovány jsou tradičně její komediální role ve filmech i televizních inscenacích. Po sňatku s Václavem Havlem v roce 1997 se herectví vzdala, na prkna divadla Na Vinohradech se vrátila po odchodu manžela z čela země až o šest let později. Zde v posledních letech ztvárnila Marii Stuartovnu nebo Ljubov Raněckou.

Dagmar Havlová.Dagmar Havlová. | Profimedia.cz

Pokračování 7 / 8

Carla Bruni-Sarkozyová

Bývalá modelka a později manželka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Carla Bruniová vydala své první album v roce 2003. Quelqu'un m'a dit se ve Francii v první desítce nejlepších alb drželo rekordních třicet čtyři týdnů. Veleúspěšné bylo také ve frankofonní Kanadě, v Belgii a Švýcarsku. Od té doby vydala Bruniová další tři alba převážně šansonů.

Carla Bruni-SarkozyováCarla Bruni-Sarkozyová | Profimedia.cz

Pokračování 8 / 8

Peng Liyuan

Druhá manželka čínského prezidenta Xi Jinpinga je z řady prvních dam pravděpodobně tou nejméně známou. V Číně ji však zná většina národa nejen díky úřadu, který její manžel zastává. Peng Liyuan je v Číně populární jako interpretka lidových písní. Profesionálně začala zpívat v Čínské lidové osvobozenecké armádě. V roce 1989 zpívala na náměstí Nebeského klidu vojákům, kteří zde krvavě potlačili lidovou demonstraci. Zdá se proto bohužel, že ne vždy může národ z nadání své první dámy profitovat.

Peng LiyuanPeng Liyuan | Profimedia.cz