Zdroj: Shutterstock

Jak připravit auto na zimní měsíce a na které věci nezapomenout

Zima a první sníh se nezadržitelně blíží, což znamená jediné: nastal ten správný čas na přípravu automobilu na zimu. Na co určitě nezapomenout, co při přípravě nevynechat a pořízení jakých věcí a doplňků zvážit?

Potřebujete nový vůz? Nakupte ho před zimou

Jestliže cítíte, že váš současný automobil již není na další zimní sezónu připravený, kupte si nový či ojetý, co nejdříve. Neriskujte, že vaše auto, které má své nejlepší roky již za sebou a technickou kontrolou prošlo s odřenýma ušima, vám vypoví službu uprostřed zimy. Buďte na tento scénář připravení a podívejte se na nabídku vozů. Hledat můžete i na internetu, protože již není žádnou novinkou, že kvalitní ojeté auto si můžete koupit také v online autobazaru.

Povinná výbava plus něco navíc

Kromě povinné výbavy, kterou s sebou musíte vozit neustále, je rozhodně praktické, pořídit si kameru do auta. V zimě totiž hrozí větší riziko nehod kvůli namrzlé vozovce, sněhovým jazykům a dalším přírodním jevům, a právě s pomocí kamery do auta můžete mít případný důkaz o dopravní nehodě k dispozici.

Přejděte na zimní pneumatiky včas

Věcí, která by pro vás měla být před zimou samozřejmostí, je přechod na zimní pneumatiky. Ti z vás, kteří si je přezouvají svépomocí, tak mohou učinit ve svých volných chvílích. Zatímco ti, kteří jezdí na výměnu pneumatik do specializovaných servisů, by tak měli učinit co nejdříve. S příchodem prvního sněhu totiž budou pneuservisy přeplněné a na výměnu kol byste mohli čekat i několik dní.

Plánujete jet v zimě na hory? Nezapomeňte na řetězy

Nebydlíte v horách, ale v zimě se na ně chystáte? Počasí je nevyzpytatelné, a proto je lepší být vždy připraven a do kufru k povinné výbavě přidat i sněhové řetězy. Málokdo z vás je nejspíš někdy použil, proto neuškodí pustit si před cestou několik videí s návody jak sněhové řetězy na kola aplikovat a díky tomu být a na případný sníh na vozovce připravení. 

Výměna kapaliny do ostřikovačů

Nezapomeňte si před zimou vyměnit kapalinu v ostřikovačích. Zimní směs je oproti té letní nemrznoucí a vhodná od podzimu až do jara. Zároveň si pořiďte i přípravek na snazší rozmrazení skel. Během mrazivých dní, kdy budete muset čistit všechna okýnka, bude tento přípravek k nezaplacení. Jeho aplikace je snadná: stačí jej nanést na okna, respektive na námrazu, která okna pokryla, nechat působit a následně dočistit s pomocí škrabky.

Zima se neodvratně blíží a je načase začít se na ni připravovat. Kromě přezutí pneumatik nepodceňujte ani důkladné prohlédnutí automobilu profesionálem, výměnu kapaliny do ostřikovačů a pořízení si veškerých nezbytností na snazší odmrazování skel a snazší jízdu po zasněžených silnicích.