Příběh Květiny a stromy byl zase první epizodou série Silly Symphony, která byla vyvedena v barvách. Za tento nevídaný počin navíc získal v roce 1932 svého prvního Oscara v kategorii krátkých filmů.
Mezi Disneyho nejznámější hrdiny patří Mickey Mouse, pes Goofy nebo kačer Donald.
Mezi Disneyho nejznámější hrdiny patří Mickey Mouse, pes Goofy nebo kačer Donald.
Mezi Disneyho nejznámější hrdiny patří Mickey Mouse, pes Goofy nebo kačer Donald.
600 zaměstnanců studia 4 roky pracovalo na jediném projektu – na pohádce Sněhurka a sedm trpaslíků.
18
Fotogalerie

Byl táta Mickeyho Mouse antisemita? Za snímek s Donaldem-nacistou dostal Oscara

Ode dne, kdy praotec kresleného filmu Walt Disney založil jako dvacetiletý mladík svoje první studio, uplyne příští rok celé století. Za tu dobu se sice z animátorské profese stala úplně jiná disciplína, tzv. disneyovky ale dodnes patří mezi to nejlepší, co kreslená kinematografie nabízí. Kromě pohádek pak portfolio studia čítá i některé poměrně kuriózní kousky – například animovaný příběh s nacistickou tématikou.

Mezi Disneyho nejznámější hrdiny patří Mickey Mouse, pes Goofy nebo kačer Donald. Pravě poslední jmenovaný se pak objevil i ve snímku, který značně vybočoval z pohádkové linie. Šlo o krátký film z roku 1943 nazvaný Vůdcova tvář, který Donalda vyobrazuje coby nacistu. Je to jeden z příkladů americké válečné propagandy, jejíž cílem bylo prodávat válečné dluhopisy. Snímek každopádně i tak nakonec získal Oscara za nejlepší krátký animovaný film a stal kultovní záležitostí.

Paradoxně sám Walt Disney přitom čelil obvinění z antisemitismu a obecně z rasové nesnášenlivosti. Ti, kdo ho znali, ale takové tvrzení popírají. Ke všem se prý choval stejně a jeho studio navíc zaměstnávalo řadu Židů. Pověst rasisty si tak získal spíše kvůli lidem, kterými se obklopoval. Na druhou stranu – díky rostoucímu věhlasu se Walt stýkal s všelijakými osobnostmi, a to nejen z filmového průmyslu.

Zabrousil například i do reklamního odvětví, když v roce 1964 připravil hned čtyři objekty pro Světovou výstavu v New Yorku. Asi nejúspěšnější byla jeho instalace pro společnost PepsiCo nazvaná Je to malý svět. Strhující projížďka lodí nakonec skončila v kalifornském Disneylandu, který se pro veřejnost jako první Disney park otevřel o devět let dříve. Dnes zábavních resortů existuje šest, a to nejen ve Spojených státech, ale i v Paříži, Tokiu, Hongkongu a Šanghaji.

Na další vizionářské projekty Walta Disneyho, ale i jeho nejznámější filmy a životní osud se můžete povívat v našem videu.