Lúcía dos Santos zemřela v roce 2005. Vzápětí byla prohlášena za blahoslavenou.
Lidé užasle hledí na oblohu, kajícně se modlí nebo v panice očekávají začátek posledního soudu. Drtivá většina z nich je přesvědčena, že právě spatřili zázrak. Zázrak, kterému se mezi lidmi začne říkat Zázrak Slunce.
Tři děti pasoucí ovce u obce Fátima byly svědky zázraku
Z události existuje mnoho fotografií shromážděného davu – ani jedna ale nezachycuje samotný zázrak.
Lúcia dos Santos jako 35letá řádová sestra v klášteře sv. Doroty ve španělském městě Pontevedra, začne odhalovat své zápisky, ve kterých si prý zaznamenala, co všechno jim tehdy, v roce 1917, Panna Maria sdělila.
13
Fotogalerie

Proroctví Panny Marie předpovědělo druhou světovou válku: Dětem, kterým se zjevila, nikdo nevěřil

Je 13. května 1917 a na louce poblíž portugalské vesničky Fátima pasou tři děti ovce. Jednou z nich je desetiletá Lúcia dos Santos, její o rok mladší bratr a sedmiletá sestřenice. Události, které se zde odehrají pak do určité míry ovlivní církev i to, jak ji veřejnost vnímá. Zázrak zjevení, kterého byly děti svědky ne jednou ale celkem šestkrát, věda dodnes nedokáže spolehlivě vysvětlit. Panna Maria prý dětem sdělila tři proroctví, která se postupně vyplnila. Její poslední zjevení navíc sledovaly desetitisíce lidí.

Církev je velmi přísná v posuzování toho, co opravdu označí za zázrak, a tak když už se to stane, není divu, že je události věnováno dost pozornosti. Jednou takovou byl v poměrně nedávné minulosti i takzvaný Zázrak Slunce. Evropou tou dobou zmítala válka, Portugalsko, kde se zázrak stal, bylo tou dobou v područí proticírkevního režimu. O to větší rozruch způsobilo zjevení Panny Marie třem malým dětem.

Děti ji viděly pětkrát, pokaždé uprostřed měsíce, ale byly jedinými, komu se zjevila. Dospělí jim nevěřili, zesměšňovali je a dokonce jim hrozili uvařením v horkém oleji. Děti skončily i ve vězení. Když se panence Marii svěřily, na poslední "schůzku" už přizvala i dospělé. Asi 70 000 lidí se sešlo na poli Cova di Iria nedaleko Fátimy a krátce po poledni uzřeli zázrak. Na místě byli i zástupci médií, všichni zjevení popsali jako sluneční tanec.

O třináct let později Vatikán událost uznal jako oficiální zázrak. V roce 1942 Lúcia, která byla nejstarší ze tří dětí, teď už jako řádová sestra začne odhalovat zápisky z toho, co všechno jim Panna Marie sdělila. Mezi tím byla i tři proroctví.

Jedno předpovědělo brzkou smrt zbylých dvou dětí, což se také stalo - zemřely na španělskou chřipku. Druhé bylo přesný určením začátku druhé světové války. Třetí Vatikán dlouhé roky tajil. Co jím mělo být prozradil až papež Jan Pavel II. v roce 2000.