Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Net4Gas

Pavel Páral: A teď to všichni zaplatíme aneb Strategický účet za plynové trubky

Když loni koupila státní společnost ČEPS majitele našeho tranzitního plynovodu Net4Gas z iniciativy ministra průmyslu Josefa Síkely, byl z toho velký poprask. Stát kupoval fakticky předluženou firmu, která právě přišla o byznys v podobě tranzitu ruského plynu, za pět miliard korun a přebíral přitom dluh vůči bankám a držitelům dluhopisů ve výši 33 miliard korun. Akcionáři, kterými byly investiční společnosti pojišťovny Allianz a kanadská Borealis měli jedinou alternativní nabídku sotva za polovičku od českého podnikatele Daniela Křetínského, který je rovněž majitelem vydavatelství CNC, pod které spadá i web Reflex.cz.

Síkelova investice měla být strategickou investicí s návratností do deseti let. Aktuálně zveřejněné výsledky hospodaření za Net4Gas loňský rok dost výmluvně vypovídají, jak bude té návratnosti nakonec dosaženo. Běžné hospodaření dříve dramaticky ziskové společnosti skončilo ztrátou 1,7 miliardy a se započtením dalších finančních toků v podobě zajištění, je celková ztráta ještě o miliardu vyšší. Ale nepropadejte panice. Návratnosti bude dosaženo. Jak se píše ve výroční zprávě „Navzdory vykázané účetní ztrátě za rok 2023 předpokládá Společnost do budoucna zlepšení své finanční situace, a to především díky probíhajícím změnám v cenové regulaci.“

Pozorný spotřebitel si už všiml, když na konci minulého roku Energetický regulační úřad podřízený ministru Síkelovi zvýšil regulovanou složku nákladů distribuce plynu, což je dnes hlavní byznys Net4Gas. Pro teplárny spalující plyn to dělalo čtyřicet procent. Vysvětlení se teplárníci nedočkali a revize tohoto rozhodnutí už vůbec ne. A tak se slibné snížení cen plynu do cen dálkového tepla kvůli strategicky zdražené distribuci nepropsalo zdaleka tak, jak mohlo. Teď uvidíme, jestli tato úprava regulace byla dostatečná, nebo si budeme muset ještě připlatit na tu geniální plynárenskou investici, která zjevně byla více strategická pro prodávající firmy než pro české daňové poplatníky, ještě připlatit. A spotřebitelé nyní čekají, jak stratég Síkela vyřeší situaci s tím, že nám Němci opakovaně výrazně zvýšili poplatky za přepravu plynu z terminálů na LNG a na skladování tohoto plynu na jejich území. S tím mu totiž státní vlastnictví tuzemských rour na plyn moc nepomůže.