Eminem, Quentin Tarantino a Keanu Reeves - ti všichni se v životě obešli bez střední školy

Eminem, Quentin Tarantino a Keanu Reeves - ti všichni se v životě obešli bez střední školy Zdroj: ČTK

Americký rapper Eminem
Keanu Reeves
Quentin Tarantino
Vojtěch Fišar alias streamer Agraelus
Michal David
10
Fotogalerie

Pro deváťáky: Nebojte se přijímaček. Eminem, Tarantino i Keanu Reeves dokazují, že to jde i bez střední

Příští týden vyrazí deváťáci k přijímacím zkouškám na střední školy. Po týdnech příprav v MS Teams, Google Classroom a Zoomu mají v těchto dnech asi nervy na pochodu. Rádi bychom je uklidnili. I bez dokončené střední školy to mohou někam dotáhnout. Tady máme pár příkladů. 

Některé celebrity daly přednost kariéře a školní docházku hodily za hlavu. Jiné pro změnu nastoupily na střední, v průběhu studia ale zjistily, že edukace není to pravé. Podívejte se na některé známé osobnosti, které daly škole vale. Je ale také potřeba říct, že střední školu dokázal dokončit i třeba Homer J. Simpson.

Michal David

Žebříček nemůžeme začít nikým jiným než nekorunovaným kápem české pop music. Hitmaker Michal David pochází z cirkusové rodiny, po absolvování základní školy zamířil na pražskou konzervatoř. Jenže si jeho talentu všiml všemocný kapelník František Janeček a talentovaný hudebník začal jezdit se skupinou Kroky. „Měl jsem strašně moc neomluvenejch hodin. Ve třetím ročníku mi dali nůž na krk, že buď škola, nebo Kroky. Já si vybral Kroky,“ řekl k tomu David v Českém rozhlase.  V  osmnácti letech získal ocenění Hudebník roku na Pražských jazzových dnech a v době normalizace patřil mezi nejpopulárnější interprety. Nicméně si uvědomuje, jak je důležité mít kvalitní vzdělání, a tak ho zajistil své dceři i vnukovi.

Eminem

Pravděpodobně nejznámější rapový hudebník navštěvoval střední školu ve městě Warren v Michiganu. Poté, co několikrát propadl, se rozhodl, že vzdělání není pro něj, a vrhl se na hudební kariéru. „Celé dny jsem četl komiksy a slovníky,“ ohlédl se za svými školními léty Eminem. Záhy se seznámil s Dr. Dre, ten dokázal z perspektivního mladíka vyždímat první album. Aktuálně Eminem patří mezi uznávané celebrity, za svůj život získal nespočet ocenění. Třeba Oscara nebo Grammy.

Agraelus

Jméno, které budou znát především mladší generace. Jeden z největších tuzemských streamerů, vlastním jménem Vojtěch Fišar, zanechal studia ve třetím ročníku gymnázia. „Já jsem se nedostal ani před komisi,“ řekl v jednom z živých vysílání. Během několika let se však vypracoval na jednu z hlavních osobností českého Twitche a pravidelně pořádá i charitativní akce.

Podívejte se na rozhovor s Agraelem:

Video placeholde
Reflex podcast: Vojtěch Fišar alias streamer Agraelus, který se živí hraním her • Martin Bartkovský

Richard Branson

Britský miliardář, podnikatel a majitel společnosti Virgin Richard Branson, který se může pyšnit titulem sir, nepatřil mezi vzorné studenty. Učení mu ještě ztěžovala dyslexie, a tak se rozhodl, že školní lavice nejsou pro něj. Začal vydávat časopis Student. Po několika letech si zřídil zásilkovou službu na gramofonové desky, pak kamenný obchod a nahrávací studio. Pokračoval s leteckou společností a dnes míří do vesmíru s chystanými komerčními lety. Časopis Forbes letos zařadil Bransona na 589. místo žebříčku nejbohatších lidí na světě.

Simona Krainová

Rodačka z Havířova se proslavila především jako modelka, která fotila pro prestižní světové agentury. Ani ona nemá dokončené středoškolské vzdělání. „Vzdělání je důležité, ale já si poradila i bez něj,“ řekla v jednom z rozhovorů. Studovala na Středním odborném učilišti spojů s nástavbou na elektrotechnickou průmyslovku. V šestnácti ale chytla šanci za pačesy a zahájila úctyhodnou a úspěšnou kariéru top modelky. Doufá ale, že její synové studovat budou.

Quentin Tarantino

Hanební pancharti, Kill Bill či Pulp Fiction jsou filmy, které má na svědomí světoznámý režisér Quentin Tarantino. Ten opustil vzdělávací instituci v pouhých patnácti letech, záhy začal pracovat jako uvaděč v pornokině. Postupně vystřídal nespočet zaměstnání, nejdůležitější bylo asi to ve videopůjčovně. Na několik týdnů dokonce skončil ve vězení, protože nezaplatil účet za parkování. Na začátku 90. let prorazil snímkem Gauneři a následujícím legendárním Pulp Fiction. Je držitelem dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů.

Tereza Pergnerová

Moderátorka, jež zažila největší boom v 90. letech. Diváci si ji pamatují z pořadů Vyvolení či Eso, kde prakticky zlidověl její pozdrav „Čágo bélo, šílenci“.  Otec byl úspěšným textařem a scenáristou a jeho dcera logicky zamířila na hudební konzervatoř v Praze, studia však nikdy nedokončila. S komerčním úspěchem se dostavily také finance, které přivedly Pergnerovou k drogám. Po několika pobytech v léčebnách se zotavila a postupně se vrací do šoubyznysu.

Keanu Reeves

Internetová komunita řadí kanadského herce mezi nejsympatičtější lidi šoubyznysu. Narodil se sice v libanonském Bejrútu, ale školu navštěvoval v Torontu. Psaní úkolů ale postupně vyměnil za sledování hokeje a hereckou kariéru. Nejdříve získával malé role v neznámých produkcích, postupem času se ale vypracoval. Definitivní vstup mezi herecké celebrity mu přinesl film Matrix z roku 1999. Kariéra skvělá, s osobním životem to bylo horší. Přítelkyně se zabila při autonehodě, Reevesova sestra zemřela na leukémii. I proto štědře přispívá na charitu.Přestože je milionář, chodí skromně oblečen a k cestování využívá městkou hromadnou dopravu.

Aňa Geislerová

Česká herečka, která je mimochodem držitelkou pěti Českých lvů, vydržela na konzervatoři Jaroslava Ježka studovat jen dva roky. Nejdříve chtěla být modelkou. Kvůli tomu se vypravila do Itálie, tam její snaha nebyla korunována úspěchem, a tak se vrátila do Čech. Mladá dívka však zaujala filmaře, Geislerová se proslavila ve snímku Requiem pro panenku. Další nabídky přicházely a škola se stala přítěží. Slavná herečka díky tomu konzervatoř nedokončila. Aktuálně patří mezi nejvyhledávanější tváře českého kulturního rybníčku.

David Karp

Jméno David Karp vám možná nic neříká. Tenhle americký developer a podnikatel ale stojí za úspěšným projektem s názvem Tumblr. Což je internetová platforma, kde mohou uživatelé zveřejňovat blogový obsah. Vloni bylo na stránce na 500 milionů blogů, projekt je populární především se Spojených státech. Karp chodil do školy do svých patnácti let, poté vzdělávací systém opustil. A učil se doma při tvorbě webových stránek. Později chtěl sice studovat na newyorské univerzitě, ale bez středoškolského diplomu to jaksi nešlo. Tumblr založil ve dvaceti, jeho jmění je dnes odhadováno na 200 milionů dolarů.

Ti další…

Mezi hvězdy bez střední školy patří také Clint Eastwood. Hollywoodského herce s drsným kukučem vyhodili kvůli špatným známkám a také incidentu, během něhož urazil ředitele školy. Nedokončené vzdělání má rovněž šipkařský mistr Phil Taylor, ten v době dospívání pracoval jako dělník. Školní lavice vyměnil za ulici americký raper Jay-Z, ten dal přednost dealování drog. Bez středoškolského vzdělání je také Charlie Sheen, Johnny Depp či Cameron Diaz.