Ondřej Kania

Ondřej Kania Zdroj: Nguyen Phuong Thao

I kdyby mi zavolal Okamura, že chce napsat program pro školství, tak mu ho napíšu. Aspoň nebude prosazovat nesmysly.
České školy se podobají spíš těm asijským, kde se hodně dá na dril a výkon. Až na to, že my nejsme Asiaté.
Američané berou vzdělání jako investici. I proto mají polovinu z top dvou set nejlepších univerzit na světě, proto teď čekáme na vakcíny, které vymysleli a vyrobili oni.
3
Fotogalerie

Letošní maturanti budou extrémně úspěšným a schopným ročníkem, říká podnikatel Ondřej Kania

Z kluka ze sídliště a průšviháře se vypracoval na majitele vzdělávací skupiny a sítě amerických škol v Česku, na Slovensku, ale i v Chorvatsku. Na americkém stylu vzdělávání vyzdvihuje hlavně individuální přístup ke studentům. Ten zdejší prý „říká čtrnáctiletý holce, že kvůli trojkám z matiky a čtyřce z češtiny musí jít na kadeřnici nebo na prodavačku“, a tím příliš brzy předurčuje její život. Ondřej Kania (28) je přesvědčen, že zadupáváme talenty. I s ním premiér Babiš mluvil o variantě úřední maturity 2021. Například Slovensko či Anglie a Wales s ní pro letošek počítají.

V posledních týdnech jste veřejně vystupoval na obranu „covidové“ úřední maturity a docela jste to schytával. Nezměnil jste názor?

Nezměnil. Opakuji to pořád: kdo tvrdí, že bez maturitních zkoušek se neobejdeme, pak zároveň tvrdí, že třináct let studia těch děcek nemá žádnou cenu. Promiňte, že jim tak říkám, sám jsem jen o pár let starší, ale musím se jich zastat. Mě hrozně rozčiluje, jak se vůči nim stát v posledním roce choval. Očekává, že budou absolvovat prakticky stejné zkoušky jako maturanti před nimi, kteří však nezameškali poslední rok školy, a mohli se tak na to zcela zodpovědně připravit. To není fér. Obvykle maturitu včetně opravné neudělá zhruba pět procent studentů. Ti letošní jsou navíc vytrénovaní celoročním fungováním pod tlakem. Podle mě i bez ohledu na maturitu budou extrémně úspěšným a schopným ročníkem – jak na univerzitách, tak v zaměstnání.

Ovšem i mnozí studenti osekanou maturitu odmítali, nechtěli nějaké méněcenné úřední razítko. Vnímal jste to?

Jasně. Sociální sítě bouřily, jedni mě chválili, druzí hejtovali. Mluvíte ale především o gymnazistech, kteří to dají bez problémů. Uvědomme si však, že maturitu ze šedesáti procent dělají studenti na odborných školách. A když nechodíte do školy a máte mít praktickou zkoušku, tak z čeho prosím? Ministr jejich situaci donedávna vůbec neřešil a děcka už měla z té nejistoty schízu. Představte si samu sebe v situaci mnohých z nich. Žijou v 2+1 v pěti lidech, máma i táta doma na Antiviru nebo na home officeu, o dva počítače se perou se sourozenci a mají se učit na maturitu s praktickou zkouškou? Vždyť chodili do školy jen pár týdnů, nejméně na celém světě, zbytek distanční výuka, která ne všude byla dobrá. A uvážíme-li, že tohle všechno prožívají v zemi, kde v přepočtu umírá nejvíc lidí, přišlo mi amorální po nich chtít standardní zkoušky. To je fakt jak z jiné planety.

Jako bych z vašich názorů slyšela pana premiéra…

Já vím. A když argumentoval, že ho při přijímání zaměstnanců do Agrofertu nikdy nezajímala maturita, ale co člověk umí, měla spousta lidí rudo před očima. Přiznávám, že mi premiér předtím volal. On volá kdekomu, nejsem žádný jeho rádce. Ptal se mě na tu úřední maturitu, o níž jsem už předtím psal a mluvil. A já premiérovi, paradoxně jako člen opoziční TOP 09, řekl: „Garantuju vám, že když s tímhle půjdete ven, voliče určitě nezískáte. Podle mě je to správná věc, ale nikdo s tím nebude souhlasit.“ Měl jsem pravdu. Absolutně se to celé zpolitizovalo a je úplně jedno, že na vzdělanost jako takovou nebude mít tahle jedna zkouška vůbec žádný vliv.

Nakonec ze střetů vyšel kompromis, maturity budou, ale zjednodušené. Zmínil jste ministra, kvůli němuž měli studenti schízu. Nepřeháníte?

Ani náhodou. Stát, tedy ministr Plaga, se choval během pandemie, hlavně po letních prázdninách, naprosto nekoncepčně. Jako by ho každá další vlna koronaviru zaskočila. My z terénu jsme přitom upozorňovali, navrhovali a varovali už od léta, že je nutné mít nachystané detailní plány vyučování pro každý případ. Už v půlce července jsme se u nás ve škole sázeli, že za pár týdnů po začátku školního roku kvůli nákaze zavřeme. Stalo se. Ministerstvo jen situaci dohánělo. Jak se na podzim zvyšoval počet úmrtí, rostla i nervozita studentů, co po nich bude stát chtít. A využili to, co definuje jejich generaci – sociální sítě. Zorganizovali se v neuvěřitelném počtu a na Instagramu začali psát politikům. Babiš pak Plagu po kritice přiměl, ať si aspoň také udělá Instagram, jako má Dominik Feri, a ať s těmi studenty komunikuje. Dominik má po Leoši Marešovi nejvíc sledujících, a přesto odepisuje, odepisuje jim i premiér, který řídí vládu, tak proč by s nimi nemohl mluvit i jejich ministr. A tak se to celé s maturitami rozjelo až k výslednému kompromisu. Bez ohledu na rok 2021 si ovšem myslím, že maturity jsou archaický rituál, který dodnes existuje jen proto, že učitelé, rodiče i politici jsou na něj zvyklí. Pestrému 21. století, žádajícímu tvůrčí řešení problémů, kritické myšlení a týmovou práci, nějaká jednotná zkouška už neodpovídá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!