Profil na Parleru má mimo jiné kongresman a blízký Trumpův spojenec David Nunes-

Profil na Parleru má mimo jiné kongresman a blízký Trumpův spojenec David Nunes- Zdroj: profimedia

Donald Trump
Svět se baví nad prohrou Donalda Trumpa.
Desítky lidí demonstrovaly v Praze proti covidu a na podporu Donalda Trumpa
Desítky lidí demonstrovaly v Praze proti covidu a na podporu Donalda Trumpa
Exprezident Donald Trump s manželkou Melanií po příletu na Floridu, (20.01.2021).
10
Fotogalerie

Konzervativci přišli o svou síť. Proč Parler nefunguje a jaké má vyhlídky?

Miliony lidí už nechtějí využívat služeb nabízených zaběhlými sociálními sítěmi jako Facebook nebo Twitter. Po prohře Donalda Trumpa v bitvě o Bílý dům technologičtí giganti ztratili důvěru zejména amerických konzervativců. Velká část z nich našla útočiště u Parleru, dlouho to však nevydrželo. Co se s platformou stalo?

Začátkem letošního roku Parler bořil žebříčky a držel se na prvním místě mezi nejstahovanějšími aplikacemi na App Store. Čísla navíc ukazují, že ochotu lidí přejít k alternativní sociální síti podpořilo zabanování účtů Donalda Trumpa nejprve na Twitteru a Facebooku a následně na dalších platformách. Za jediný den mezi 7. a 8. lednem počet stažení na celém světě podle webu Tech Crunch narostl z 55 tisíc na 210 tisíc.

Raketový vzestup ovšem velmi rychle vystřídal neméně strmý pád. „V sobotu ráno Parleru patřila první příčka na App Store. V sobotu večer Parler bojoval o přežití,“ popsali situaci Jack Nicas a Davey Alba pro The New York Times. První ránu zasadily Apple a Google, když aplikaci odstranily z nabídky svých internetových obchodů. Údajně kvůli nedostatečné kontrole příspěvků, které podněcují násilí a zločin. Do té doby však bylo možné se k síti připojit prostřednictvím internetového prohlížeče.

Jenže krátce na to se do záležitosti vložil i Amazon. Společnost Jeffa Bezose Parleru v sobotu 9. ledna vypnula servery, což znamenalo přerušení provozu platformy už následující den. Mělo prý dojít k porušení smluvních podmínek. „Nemůžeme poskytovat služby zákazníkovi, který není schopný efektivně identifikovat a odstraňovat obsah podněcující násilí,“ vysvětlili zástupci Amazonu své jednání. Spolu s ním Parleru poslali také 98 příkladů nevhodných příspěvků.

„Tohle byl koordinovaný útok technologických gigantů s cílem zničit konkurenci na trhu,“ napsal v sobotu 9. ledna na Parler ředitel společnosti John Matze. „Byli jsme příliš úspěšní příliš rychle,“ dodal.

Co bude s Parlerem?

Matzeho sociální síť vyzdvihující svobodu slova se pokusila bránit žalobou. Amazon podle ní porušil antitrustový zákon o ochraně firem před používáním nesoutěžních praktik. Případ však po pouhých deseti dnech uzavřela federální soudkyně Barbara Rothstein s tím, že Amazon své servery Parleru poskytovat nemusí.

Jak podotýkají experti pro The Wall Street Journal, vrátit se do běžného provozu může být pro Parler velice náročný úkol. Prohlášení na oficiálních stránkách platformy ovšem zůstává optimistické. „Vypořádáme se s jakoukoliv výzvou a plánujeme vás zde opět všechny brzy přivítat,“ stojí pod upozorněním na technické potíže.

Co se týče poskytovatelů serverů v USA, mezi velikostně srovnatelné s Amazonem patří například Microsoft nebo právě Google. Na druhou stranu existují i menší společnosti jako Epik, které se starají mimo jiné o servery další alternativní sociální sítě zvané Gab. Poslední zprávy však naznačují, že nové útočiště by Parler mohl najít za oceánem. Konkrétně u ruské firmy DDoS-Guard, jež momentálně umožňuje fungování jeho webové domény. Proti kritickým hlasům ohledně napojení na největší stát světa vystoupil zástupce Parleru Jeffrey Wernick. Podle něj se jedná pouze o přechodné řešení a cílem zůstává ke spolupráci najít americkou společnost.