Nepohodlné názory do dnešních Spojených států nepatří

Nepohodlné názory do dnešních Spojených států nepatří Zdroj: Jan Ignác Říha

Vladimír Pikora: Blokování Trumpa aneb Noc dlouhých mediálních nožů

Není to zase tak moc nadnesené dneska prohlásit, že z Ameriky se pomalinku stává banánová republika, v níž neumějí uspořádat normální volby a respektovat jejich výsledek. Když jsem viděl dav, který ­vtrhl do Kapitolu, říkal jsem si, že tak podobně si představuji den, když do Říma vtrhli Vandalové a ukončili jednu epochu pádem velké říše.

To, co jsme viděli v USA, je ne­akceptovatelné. Měly by to ­řešit soudy a policie, jenomže v USA to vzali i za druhý konec. Začaly to krom jiného řešit i sociální sítě. ­Začaly čistky.

Američané bůhvíjak usoudili, že nejvyšší stupeň demokracie je, když někomu zakáží veřejně se vyjadřovat. A tak společnost Twitter oznámila, že trvale zablokovala účet stále ještě úřadujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli „nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem“.

Je to jen záminka. Trump ležel sociálním sítím v žaludku už dlouho. Twitter jen využil příležitosti, jak končícího prezidenta zatípnout. A navíc, z čistě ekonomického pohledu je chování sociálních sítí naprosto nepochopitelné. Vysvětluji si to tak, že řada technologických společností vyrostla během chvilky z ničeho v tak velké obry, že si svého úspěchu neváží. Kdyby budovaly svůj byznys celé generace, chovaly by se ke svým klientům, tedy k uživatelům, jinak.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!