Příroda a její rozmanitost inspiruje v 19.století britského přírodovědce Charlese Darwina k sepsání teorie, která obrátí vzhůru nohama vnímání světa.
Z malého Charlese chtěl otec mít lékaře.
Charles Darwin procestoval svět a dostal se až na Galapágy.
Myslíte, že člověk se vyvinul z opice a nebo ho stvořil Bůh?
Za svoji revoluční knihu o původu organismů schytal Darwin hodně kritiky.
7
Fotogalerie

Životy slavných: Přírodovědec Charles Darwin měl strach vydat svoji evoluční teorii

Charles Darwin 24. listopadu roku 1859 způsobil velký poprask. Vydal totiž knihu s celým názvem O vzniku druhů přírodním výběrem, neboli uchováním prospěšných plemen v boji o život. Její čtenáři tak pojali podezření, že člověk podle Darwinových slov pochází z opice a na jeho hlavu se snesla kritika kolegů i církve. Takto jednoznačný však zpočátku Darwin nebyl a navíc nebyl žádným ateistou, který by odmítal náboženský pohled na celou věc. Kým vlastně byl Charles Darwin? To se dozvíte v novém díle pořadu internetové televize Mall.tv Životy slavných.

Charles Darwin se narodil 12. února 1809 v Anglii do lékařské rodiny. Sám chtěl pokračovat v tradici a také odešel studovat medicínu. Nakonec ale utekl k biologii, protože mu tehdejší lékařské postupy připadaly příliš kruté. Když se to ale dozvěděl jeho otec, přihlásil ho místo medicíny na Christ's College Univerzity v Cambridge. Bádání a biologie si však k Charlesovi opět našly cestu.

Díky konexím odcestoval na pětiletou výpravu, která mu otevřela dveře do světa přírody a věcí, které ještě neviděl. Díky přírodě, domorodcům z Ohňové země nebo živočišným druhům, které mohl studovat se mu dostaly do hlavy zárodky myšlenek, které obrátily tehdejší svět na ruby.

Po návratu domů Darwin svoje myšlenky dal dohromady, ale knihu se bál vydat kvůli reakcím okolí, protože by to bylo, podle jeho slov, jako přiznat se k vraždě. Po osmi letech ale změnil názor a knihu vydal. A okolí samozřejmě pobouřil. Přestože se Darwin nezmínil o vzniku žádného konkrétního druhu, v jeho knize je uvedená věta, která zní: „Mnoho světla bude vneseno do původu člověka“. A právě tuhle větu společně s dalšími nepřímými náznaky si řada čtenářů vyložila jednoznačně: „Člověk pochází z opice“. Tuto myšlenku nakonec sám biolog připustil ve své daší knize.