V. I. Lenin se svými kolegy.
Naděžda Krupská byla Leninova manželka.
Prozatimní vláda byla Leninem a komunisty svržena.
Vladimir Iljič Lenin. Poznali byste ho?
Vladimir Iljič Lenin studoval učení Karla Marxe.
7
Fotogalerie

Životy slavných: Lenin a nejzásadnější den jeho života: V Rusku převzal moc pomocí krve a teroru

7. listopad 1917 byl zásadním pro ruské komunisty, kteří pod vedením Vladimira Iljiče Lenina svrhli ruskou vládu. Nebylo to však jen tak. Lenin se musel skrývat a navíc mu tak trochu došla trpělivost. A tak vzal věci do svých rukou. Tak mohla započít krutovláda, která trvala víc než 70 let. Víc se dozvíte v novém dílu pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

Na konci 19. století bylo Rusko zemí, která na rozdíl od Evropy, jenž se modernizovala, omezovala moc svých monarchů a přinášela první výdobytky demokracie, stále setrvávala v tuhém období středověku. To znamenalo, že car, šlechta a buržoazie žili úplně v jiné dimenzi než obyčejné obyvatelstvo. To se utápělo v chudobě a pracovalo v nelidských podmínkách.

V 80. letech 19. století se Vladimir Iljič Lenin seznámil s myšlenkami Karla Marxe, které propagoval dál a za to byl také obviněn a poslán na Sibiř. Po nějaké době se vrátil, ale rovnou vyrazil do vyhnanství, kde zůstal až do roku 1917. V Rusku mezitím došlo k revoluci, která však nebyla podle Leninova gusta, a 1. světová válka, která Rusko uvrhla do totální bídy a připravila ho o milióny životů. 

V únoru 1917 přišly spontánní nepokoje, které svrhly cara a dosadily do čela země Prozatímní vládu. A tehdy Lenin ucítil příležitost, jak se dostat do vedení Ruska. Vrátí se z emigrace a začal jednat. A nebylo to nic hezkého - tuhé boje a na pět tisíc mrtvých v Moskvě, protesty a nepokoje na Sibiři, zavedení cenzury, stíhání politických odpůrců, vznik brutální tajné policie nebo poprava cara, celé jeho rodiny a služebnictva bez soudu. Tyto činy se veřejnosti zdály odporné, a proto byl v roce 1918 na Lenina spáchán atentát socialistkou Fanny Kaplanovou. Tu za tento čin čekala poprava, ale Lenin přežil a co víc...započal vládu Rudého teroru, kvůli kterému přišly o život miliony lidí.