Harry Houdini byl mistrem úniků.

Harry Houdini byl mistrem úniků. Zdroj: Mall TV

Velký iluzionista Harry Houdini.
Harry Houdini unikal ze svěrací kazajky zavěčený v ulicích hlavou dolů.
Harry Houdini se svojí manželkou.
Harry Houdini je vzorem pro kouzelníky dodnes.
Harry Houdini je vzorem pro kouzelníky dodnes.
8
Fotogalerie

Legendární Houdini riskoval kvůli kouzlům život: Zabil ho zánět slepého střeva

24. října 1926 se odehrálo poslední vystoupení velkého iluzionisty Harryho Houdiniho. Za týden po něm zemřel na zánět v těle, který byl vyvolaný slepým střevem. Jaký byl život muže, který je dodnes velkým vzorem pro všechny začínající, ale i pokročilé, kouzelníky? Podívejte se na nový díl pořadu internetové televize Mall.tv Životy slavných. 

Malý Harry Houdini se narodil v Budapešti jako Erik Weisz a nikdo mu neřekl jinak než Ehrie, z čehož pak vzniklo jeho umělecké jméno Harry. Rodina se v jeho čtyřech letech přestěhovala do Spojených států a Erik ve svých 12 letech utekl z domova. Na ulici se živil vším možným, ale jednoho dne se mu změnil život. Mohla za to kniha s memoáry francouzského kouzelníka Roberta Houdina (podle něj Harry Houdini). Díky této knize se Harry rohodl rozjet svoji kariéru velkého iluzionisty.

Nebylo to snadné, ale v průběhu let se dokázal vypracovat na kouzelníka, který svými kouzly uváděl své diváky do úžasu. Mezi jeho nejznámější triky patřil útěk z vězení, únik ze svěrací kazajky nebo neuvěřitelný kousek s názvem Čínská vodní mučírna. 

I když měl při svých tricích Houdini mnohokrát na mále, o život při nich nepřišel. Dohnal ho až zánět slepého střeva, který je sice z dnešního pohledu banální záležitostí, v roce 1926 však ještě nebyla antibiotika, a i když Houdini podstoupil dvě operace, už mu nebylo pomoci. Zemřel ve věku 52 let.