Ctirad a Josef Mašínové

Ctirad a Josef Mašínové Zdroj: Profimedia

Otec a synové Mašínov
Mladí bratři, pro které byla svoboda vším
Bratři Mašínové po narukování do americké armády
Pětičlenná skupina, která ilegálně překročila hranice Československa
Z archivu Josefa Mašína.
14
Fotogalerie

Když je svoboda víc než život: Příběh plný odvahy i brutality, který zasáhl několik generací

Jedni je mají za hrdiny, kteří se vzepřeli systému a obelstili na dvacet tisíc svých pronásledovatelů. Druzí za chladnokrevné vrahy, kterým na rukou ulpěla krev nevinných lidí. Příběh bratří Mašínů i po letech budí emoce a rozděluje společnost. Co mu ale nelze upřít, je to, že patří k jednomu z nejneuvěřitelnějších v našich poválečných dějinách. Psát se začal přesně před 67 lety. Právě tehdy překračuje skupina pěti mužů ilegálně hranice tehdejšího Československa. Vpřed je žene touha po svobodě, pro kterou jsou ochotni udělat cokoli. Doslova.

Je 3. října 1953 a pět postav se plíží nocí krušnohorským pohraničím. Třiadvacetiletý Ctirad Mašín, jeho o dva roky mladší bratr Josef, jejich kamarád z dětství Milan Paumer, Václav Švéda, otec dvou dětí a jediný německy mluvící člen skupiny, a Zbyněk Janata. Posledně jmenovaný platí za nevyzpytatelného podivína, proto není ozbrojený. Ostatní mají pistoli, kompas a na sobě jen lehké oblečení.

Video ke článku můžete zhlédnout zde:

Jsou promočení, promrzlí, hladoví a bez peněz. Mají před sebou 250 kilometrů a myslí si, že do Berlína dojdou bez problémů za necelých sedm dní. V tom se ale šeredně pletou... Jak moc a jak vysokou cenu za své počínání zaplatí se podívejte v novém díle pořadu Životy slavných na internetové televizi Mall.tv.