Video placeholde
Obrázky ze hry Assassin's Creed Valhalla
Petr Floriánek
Obrázky ze hry Assassin's Creed Valhalla
Petr Floriánek
Obrázky ze hry Assassin's Creed Valhalla
24
Fotogalerie

Vikingský mečíř hodnotí Assassin's Creed Valhalla: Hra je vikingštější než Vikingové. Sekery těžké, štíty malé

V hlavní videoherní sérii Assassin's Creed od společnosti Ubisoft vyšlo už více než 10 titulů. Fiktivní bratrstvo Assassínů v nich většinu času bojuje s Templáři. V roce 2017 se ale série dočkala jakéhosi restartu a my v posledních třech dílech sledujeme zrod bratrstva zabijáků. Nejprve v prastarém Egyptě, pak antickém Řecku a nyní se v titulu s názvem Valhalla vydáváme na sever do země Vikingů a sledujeme jejich výpady do Anglie v 9. století. Hru jsme nechali ohodnotit expertem na severskou historii a mytologii Petrem Floriánkem, který se zabývá výrobou zbraní a zbroje ze stejné doby. Co na hru říkal? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku.

Neplánovaně nám vznikl zajímavý seriál. Před časem jsme nechali „českého samuraje“ ohodnotit hru Ghost of Tsushima. Minulý týden nám zase bezpečnostní expert hodnotil Watch Dogs Legion. Nyní vám spolu s vydáním hry Assassin's Creed Valhalla (vychází 10. listopadu) nabízíme třetí díl zaměřený právě na dobu Vikingů a jejich dobyvačných výprav do Anglie v 9. století. A i náš třetí respondent je expert na slovo vzatý.

Petr Floriánek je mečíř, který se naučil triky starých mistrů a vykovává věrné kopie zbraní či šperků z časů Franků, Vikingů i starých anglosaských a germánských kmenů. Jeho umění můžete obdivovat na jeho sociálních sítích, kde vystupuje pod přezdívkou Gullinbursti, případně i třeba v muzeu čepelí v německém Solingenu, kde se nachází jeden z jeho mečů. Jak ale zjistíte i z rozhovoru, je nekonečnou studnicí informací z vikingské doby a chrlí data o jednom archeologickém nálezu za druhým.

Ve videu v úvodu článku tak mimo jiné zjistíte, jak moc věrné jsou zbraně z Assassin's Creed Valhalla svým historickým předlohám. Navzdory tomu, jak se to zdá z titulku, Petr Floriánek zdaleka hru jen nekritizuje, ale vypichuje úžasné detaily, kterých by si oko laika nikdy nevšimlo. Velkým překvapením je pak v samotném závěru videa jeho úvaha o tom, že by vikingští zbrojíři dokázali vyrobit i assassínskou skrytou čepel, která se může na první pohled jevit jako naprostý historický nesmysl.

Házeli Vikingové sekerou? Proč nenosili na helmách rohy? Měli vikingští válečníci na sobě brnění? Vydržela kroužková zbroj 100 let používání? Barvili si skutečně obličej válečnými barvami a vyrážely na bojové výpravy i ženy? Nejen to se dozvíte ve videu. Dejte nám vědět do komentářů, co na něj říkáte.