Video placeholde
Obrázky ze hry Watch Dogs Legion
Obrázky ze hry Watch Dogs Legion
Obrázky ze hry Watch Dogs Legion
Obrázky ze hry Watch Dogs Legion
Obrázky ze hry Watch Dogs Legion
17
Fotogalerie

Expert na kyberbezpečnost hodnotí Watch Dogs Legion: Hacking je složitější, vaše lenost je zbraň hackerů

Na konci října vyšla videohra Watch Dogs Legion, ve které se hráč vžije do členů hackerské organizace DedSec, jež se snaží vymanit futuristický Londýn ze spárů soukromé bezpečnostní organizace Albion. Jedná se v podstatě už o třetí díl této série, ve které má naprosto klíčovou roli hackování všeho možného. Oslovili jsme proto Michala Saláta, experta na kybernetickou bezpečnost a ředitele pro výzkum hrozeb společnosti Avast, aby se s námi na hru podíval a zhodnotil, na kolik jsou mechaniky i hrozby v ní ukázané reálné. Výsledek najdete ve videu.

Už na první pohled je jasné, že představa hackingu je z pohledu her ze série Watch Dogs hodně romantická. Jak hned v úvodu videa říká Michal Salát, mobilní telefon momentálně není ideálním hackerským nástrojem. Na zem nás vrátí i v případě sofistikovaných hackerských útoků. Dnešní kybernetičtí útočníci využívají mnohem častěji tzv. sociální inženýrství, tedy formu manipulace, kdy hackerovi své citlivé údaje vyzradíte sami.

Některé věci už se ale v praxi dějí. Hackování kamer je reálnou hrozbou, stejně jako útoky na vaši virtuální identitu. Klíčovou roli pak hraje naše vlastní pohodlí, kvůli kterému podceňujeme hrozby a sami se vystavujeme nebezpečí. Jako v případě světa Watch Dogs Legion, kde je celý Londýn napojen na jednotný operační systém ctOS, tak i v reálném světě hrozí větší nebezpečí u masivně používaných sítí.

Rozhovor ve formě podcastu:

Video placeholde
Reflex Podcast: Ředitel pro výzkum hrozeb společnosti Avast Michal Salát o videohře Watch Dogs: Legion • Reflex.cz

Jak vypadá bezpečné heslo? Jak bezpečné je připojovat se k internetovému bankovnictví na veřejné Wi-Fi? Jak zabránit Facebooku či Googlu ve šmírování a může někdo „vysát“ peníze z mé bezkontaktní platební karty? Nejen to se dozvíte ve videu výše. Hrajete Watch Dogs Legion a (ne)líbí se vám? Dejte nám vědět do diskuze!