Video placeholde
Japonský samuraj s bambusovým lukem
Slavný válečník a vzdělanec Miyamoto Musaši
Slavný válečník Sanada Yukimura z 16. století
Tomoe Gozen, jedna z prvních ženských samurajek
Minamoto no Yoshitsune, samuraj z 12. století
14
Fotogalerie

Katana je mladá zbraň, samurajové bojovali s jinými meči i kopími. Stříleli i z luků a mušket, říká odborník

Pokud hledáte v Česku odborníka na život samurajů, s mistrem Jakubem Zemanem nesáhnete vedle. Vyzná se totiž nejen v historii japonských válečníků, jejich životní cestu praktikuje i ve svém civilním životě. Povídat si s ním proto o těchto bojovnících a historickém období pro nás vzdálené asijské civilizace je tak nesmírně obohacující. Přesvědčte se o tom sami v našem téměř dvouhodinovém rozhovoru ve videu v úvodu článku. Stručně by se to dalo shrnout jako „všechno, co jste kdy chtěli vědět o samurajích, a nevěděli jste, koho se na to zeptat“.

S Jakubem Zemanem jsme už jeden rozhovor nedávno natáčeli. Na začátku července v něm hodnotil hru pro Playstation 4 s názvem Ghost of Tsushima, která pojednává o boji samurajů s mongolskými nájezdníky na konci 13. století. Zejména na našem Youtube vyvolalo video nebývalý pozitivní ohlas, a proto jsme se rozhodli sejít se znovu a věnovat se samurajům více do hloubky.

V útulném prostředí Dobré čajovny na Václavském náměstí začal náš druhý rozhovor. Tentokrát bez berličky v podobě videohry a s v podstatě neomezeným časem. A snad jsme v něm obsáhli vše, co vás ve spojitosti se samuraji může napadnout. Od jejich historie přes vývoj zbraní i zbroje až po jejich zánik a co jej způsobilo. Zde se i lehce dotkneme filmu Poslední samuraj a toho, jak moc je historicky (ne)přesný.

Kromě velkého množství historických zajímavostí tu najdete i bulvární perličky. V rozhovoru například zjistíte, jak vypadaly ženy samurajky a že jedna z nich dokázala zabít sedm mužských protivníků v plné zbroji. Uvidíte, zda se dá zastavit šíp mečem, a dozvíte se, jak vypadaly samurajské pohřby. Představíme si samuraje černé pleti a rozkryjeme, že vrhací zbraně, které ve filmech vidíte u nindžů, byly ve skutečnosti také samurajskou záležitostí.

Kromě rozhovoru ve videu výše najdete i ukázky samurajských technik, zbraní a zbrojí v praxi, za což moc děkujeme lidem z Hakuzan dódžó, Mitsu Izumi dódžó, Kasumi dódžó a Gorin dódžó. Co na povídání o samurajích říkáte? Fascinuje vás středověké Japonsko a jeho zvyky? Dejte nám vědět do diskuze!