Kurt Cobain byl frontmanem grungeové kapely Nirvana.

Kurt Cobain byl frontmanem grungeové kapely Nirvana. Zdroj: Profimedia.cz, Instagram

Fanoušci ho milovali, on ale jejich přízní trpěl a nedokázal se vyrovnat se ztrátou soukromí.
Říká se o něm, že byl poslední opravdovou rockovou hvězdou.
Dvanáctiletý Kurt.
IAN CURTIS
Zpěvák The Prodigy Keith Flint spáchal sebevraždu.
13
Fotogalerie

Prchlivý epileptik Ian Curtis či éterický Jim Morrison. Kteří další frontmani ukončili život sebevraždou?

Tři roky uplynuly od chvíle, kdy zčistajasna odešel zpěvák kapely Linkin Park Chester Bennigton. Fanoušci i ostatní příznivci byli v šoku, protože nic nenasvědčovalo k tomu, že by měl frontman zemřít. Podobných sebevražd zažila hudební branže celou řadu. Prakticky vždy znamenala smrt zpěváka rozpad kapely.

Ruku v ruce se sebevraždou v hudebním průmyslu jde pojem Klub 27 či Forever 27 Club. Legendami opředený kult vznikl v 70. letech, kdy několik hudebníků zahynulo právě ve dvaceti sedmi letech. V dalších dekádách se chtěli někteří zpěváci do morbidního klubu dostat, někomu se to podařilo. Jako poslední do něj „vstoupila“ Amy Winehouse, která se v roce 2011 otrávila alkoholem.

Jim Morrison

Básník, hudebník a sen každé dívky. Všechna tato přízviska se hodí na Jima Morrisona, frontmana kapely The Doors. Dlouhovlasý zpěvák pocházel z velmi konzervativní rodiny, to mu nebránilo, aby se seznámil se spolužáky, se kterými založil hudební skupinu. Jim Morrison zhudebňoval některé své básně, The Doors se rázem stali hitem.

V roce 1969 odmítli nabídku hrát na Woodstocku. „Životní chyba,“ glosovali později. Morrison už v té době propadal alkoholu a drogám. Konec nastal v roce 1971, kdy bylo jeho tělo nalezeno v jednom z pařížských bytů. Oficiální příčinou byla zástava srdce, Morrison se stal čtvrtým členem Klubu 27.

Ian Curtis

V ranních hodinách 18. května 1980 se na prádelní šňůře oběsil osobitý zpěvák Ian Curtis. Hlavní tvář skupiny Joy Division nezvládla osobní problémy, které byly spojeny se vztahem s ženou a s kamarády v kapele. Curtis, jenž byl známý díky svému tanci, který připomínal epileptický záchvat, ukončil život v pouhých třiadvaceti letech. Po jeho smrti kapela Joy Division zanikla, i přesto má po celém světě spoustu fanoušků. Hity jako Disorder či Love Will Tear Us Apart patří do zlatého hudebního fondu.

Kurt Cobain

Dlouhé vlasy a zdánlivě zašlé oblečení, poznávací znak Kurta Cobaina, duchovního otce grunge a kapely Nirvana. Pozdější manžel zpěvačky Courtney Love napsal hity jako Smells Like Teen Spirit či Come As You Are. Nirvana měla celosvětový úspěch, na který nebyl mladý hudebník připraven. Několikrát se pokusil o sebevraždu, velkou roli v tom hrály hádky s manželkou a závislost na heroinu.

Hořký konec přišel na začátku dubna 1994, kdy si Kurt Cobain prostřelil hlavu brokovnicí. Zpěvákova mrtvola byla nalezena až o tři dny později. Frontman Nirvany se díky věku, ve kterém zemřel, zařadil do Klubu 27.

Chester Bennington

„Who cares if one more light goes out?“ zpívá v písni „One More Light“ Chester Bennington. V překladu tedy: „Koho zajímá, když jedno světlo zhasne?“ Hlavní tvář kapely Linkin Park rozesmutnila fanoušky po celém světě před třemi lety. Prakticky všechna média přinesla zprávu o skonu zpěváka s vynikajícím hlasem.

Internet zaplavila fotografie, jež byla pořízena údajně den před smrtí. Bennington je na ní se svou rodinou a vypadá spokojeně. K definitivnímu rozhodnutí ho údajně dohnala sebevražda jeho kamaráda Chrise Cornella, frontmana kapely Soundgarden. Těsně než si zpěvák natáhl smyčku, posilnil se alkoholem.

Keith Flint

Rok 2019 byl tragický pro příznivce kapely The Prodigy, která má na svém kontě hity jako Invaders Must Die či Spitfire. Energický zpěvák s dvěma kohouty na hlavě začal v britském uskupení jako tanečník, postupně se z něj stala hlavní tvář. Vedle hudby se také vášnivě věnoval motorkám, v roce 2007 ujel na motorce přes 2500 kilometrů, když se rozhodl jet z Anglie do Španělska. Flint měl dokonce svůj závodní tým.

Jeho osud byl podobně nečekaný jako v předešlých případech. Flint měl ke svému odchodu údajně osobní problémy, krátce před sebevraždou se s ním rozešla manželka. Zpěvák viděl pouze jedno řešení, 4. března 2019 se oběsil.