Video placeholde

Bláznovství amerických pastorů. Koronavirus léčí ignorací či „božím větrem“

Pandemie zasáhla také Spojené státy, které hlásí enormní nárůsty nakažených. Krize je příležitostí pro duchovní, ti by měli být pro své věřící oporou. Najdou se však výjimky, jenž mají na svědomí bizarní řešení. Jedním z nich je například „boží vítr“. Další pastor na svou troufalost doplatil, když popíral nebezpečnost koronaviru.

První incident má na svědomí Kenneth Copeland, který často vystupuje v televizi. Jeho teatrální kázaní dostala v minulém týdnu pomyslnou korunu. Ani jeho nenechal chladným koronavirus, který aktuálně ve světě řádí. V jednom ze svých streamů se postavil před kameru a udělal málo pochopitelné gesto. „Foukám boží vítr, jsi navždy zničen,“ adresuje svá slova koronaviru. Dle Copelanda má být navždy zapuzen.

Pravdou je, že televizní pastor má za sebou podivuhodné výroky. Na začátku března srovnával Covid-19 s obyčejnou chřipkou. Na konci stejného měsíce označil pandemii za ukončenou, právě v témže období začal koronavirus v USA sílit. Postěžoval si také, že lidé, kteří trpí obávanou nemocí, by se uzdravili, pokud by navštívili jeho kázaní. Za zmínku stojí i jeho prosba, aby se sledující sáhli na televizi. Dotyk jim měl údajně přinést uzdravení.

Tragický příběh popírače

Mnohem smutnější osud potkal pastora Landona Spradlina, který zemřel začátkem dubna. Otec pěti dětí a občasný muzikant vyrazil na Mardi Gras do New Orleans. Karnevalová oslava je jedna z největších akcí v USA, koná se každoročně na přelomu února a března. Přestože Spradlin patřil mezi ohroženou skupinu, bylo mu 66 let, rozhodl se událost navštívit. Ujel kvůli tomu zhruba 1500 kilometrů. Patrně v průběhu oslav se nakazil koronavirem.

Ihned po návratu byl hospitalizován v severokarolínské nemocnici. Na jednotce intenzivní péče strávil osm dní, poté zemřel. Za příčinu úmrtí bylo označeno onemocnění Covid-19. Těsně před pobytem v nemocnici Spradlin odsoudil hysterii, která se kolem pandemie vytvořila. V průběhu března sdílel na sociální síti obrázky, které porovnávají koronavirus s chřipkou. Chování svého otce se snažil ospravedlnit syn Isaac. „Otec byl frustrovaný propagandou v médiích. Věřil, že virus je reálný,“ řekl pro místní média mladík.

Jsem tu správně?

Poslední případ se odehrál v Kalifornii, tamní pastor Jon Duncan zažil rozčarovaní při ranní cestě do kostela. Jeho klíče nepasovaly do zámku jeho svatostánku. Důvod? Kvůli pandemii guvernér Gavin Newsom nařídil zavřít veškeré podniky, jež nejsou nezbytně nutné. Do této skupiny spadají samozřejmě i kostely.

Duncan zákaz odmítal, a tak pronajímatelé kostela sáhli k razantnějšímu kroku. Vyměnili všechny zámky a pastorovi nic neřekli. Vše zjistil až první dubnovou neděli, kdy se nemohl do kostela dostat. Jeho snažení přihlíželi věřící i policisté. Celý incident se odehrál ve městě Lodi, o dalším osudu pastora média mlčí. Pravdou je, že kostely jsou i nadále líhní nákazy, v minulém týdnu se v Sacramentu nakazilo po návštěvě náboženského zařízení jednasedmdesát lidí.