Prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

Prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Zeman si sám určil roli přihlížejícího statisty. Svoje promluvy v médiích si plete s předvolební kampaní

Prezident Miloš Zeman promluvil na Květnou neděli na serveru Blesk.cz a podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka chystá na tuto neděli hned dvě svá televizní vystoupení – v pořadu Partie na Primě a poté přednese v poledne na České televizi „velikonoční sváteční promluvu“. Přestože Zeman v minulosti platil a možná pro někoho stále platí za brilantního řečníka, lze vzhledem k jeho naturelu a současné politické praxi očekávat, že z jeho projevů a bonmotů bude jen kapat adorování Andreje Babiše a zášť proti opozici, médiím, ale i Evropské unii. Svátek nesvátek. Bude to něco podobného, jak když v minulosti vedl prezidentskou volební kampaň. A nyní mu stále nedochází, že již žádnou kampaň nevede.

Zemanovo počínání v posledních týdnech budí rozpaky. A to se ještě týká doby, než koronavirus plně udeřil i v Česku. Prezident jakoby zmizel z veřejného dění. Necestoval, nepřijímal návštěvy. Jeho agenda se zúžila na pár ceremoniálních akcí či personálií. Zkrátka zcela vyklidil prostor, do kterého okamžitě naskočil premiér Andrej Babiš a jeho nejbližší. Ti všichni mluvili o Zemanovi s maximálním respektem a úctou, aby ho zbytečně nevyprovokovali a dělali si, co potřebovali. Zeman zaujal roli adorovaného statisty na vejminku v Lánech a to mu zjevně stačilo.

To se však nezměnilo ani s nástupem epidemie. O hlavě státu nebylo dlouhé dny ani slechu ani vidu. A zatímco vysocí ústavní činitelé nejen okolních zemí začali veřejně komentovat situaci a dodávat elán a optimismus svým spoluobčanům, Zeman stále mlčel. Když už to mlčení bylo tak dlouhé a trapné, že to pochopili i všichni jeho hradní spolupracovníci, přimělo osazenstvo Hradu Zemana promluvit. Jeho výstup na Primě byl však směsicí útoků, zášti a adorování vybraných jedinců, který udělal dojem jen na kované prezidentovy příznivce. Když o pár dní později vystoupil v televizi premiér Babiš, národ skoro žasl, jak lidského a moudrého máme premiéra. Jen s malým dovětkem, že projev napsaný jeho PR týmem mu skoro nikdo nevěřil.

Po pár dnech ticha Zeman ohlásil svoje další vystoupení a skoro týden dopředu avizoval svůj rozhovor pro blesk.cz. Ve světle později vyřčeného to vypadalo, jako by celý týden strávil pilováním svých jedovatých plivanců na všechny, které chtěl pohrdlivě počastovat a ponížit. A v tomto duchu se nesla i velká část jeho vystoupení. Uprostřed epidemie, která kosí českou ekonomiku a firmy, bylo toto jeho expozé mimořádně nevkusné a nemístné.

A konečně z kraje tohoto týdne ohlásil Miloš Zeman hned další dvě svoje vystoupení. Zatímco v České televizi lze (snad doufejme) očekávat vzhledem k avizované spolupráci s kardinálem Dominikem Dukou umírněnější promluvu, nebyl by to Zeman, kdo by nevyužil ani jediné možnosti k útoku na své oponenty a oponenty spřáteleného premiéra. Musel by se stát zázrak, aby se tak nestalo. Já tedy žádný takový nečekám.

Miloš Zeman propásl svoji historickou roli být svorníkem národa alespoň v této kritické chvíli. Situace v tuto chvíli vyžadovalo něco… konkrétního a jasného. Nějaké gesto, byť symbolické. Neudělal žádné. Místo toho uspořádal poradu svých věrných a nechal je zvěčnit u prostřeného stolu, přestože obyčejní smrtelníci v Česku by za něco takového platili jako mourovatí, kdyby se něčeho podobného státní orgány domákly. Svoji pasivitu mohl Zeman o den později zachránit alespoň nějakým uměřeným projevem i odpověďmi na zasílané dotazy. Ani to se nepovedlo. Spíš naopak, společnost jen více rozeštval.

Češi už jsou unavení ze všech proslovů a proklamací z tiskových konferencí vlády či krizového štábu, na kterých občas každý účastník říká něco, co vzápětí druhý rozporuje. Národ přitom ukázal svoji sílu a vnitřní soudržnost. A má i své hrdiny. Prodavačky, zdravotníky, hasiče, záchranáře a další. Zkrátka lidi v první linii. Tyto lidi bych si rád poslechl. Jejich názory, emoce, zážitky či zkušenosti. A ne jedovaté prskance člověka, který si plete současnou epidemii s předvolební kampaní a který nechápe, že ani v této době jakékoliv chyby či přešlapy vlády by neměly být přehlíženy a zapomenuty a je i rolí opozice na tyto chyby upozorňovat.


Vláda si plní dávný sen: zlikvidovat drobné podnikatele. Více si přečtěte v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 15/2020Reflex 15/2020|Archív