Loď organizace Sea-eye - ilustrační snímek

Loď organizace Sea-eye - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/AP/Renato Ingenito

Až pod rouškou koronaviru Italové zastavili nelegální migraci ke svým přístavům

Několik let snášela Evropská unie příliv ilegálních migrantů, i když u veřejnosti postupně narůstal odpor vůči této politice. Nevládní organizace vozily migranty od afrických břehů a měly v tom podporu Evropské unie. Snahy o zastavení migrace vždy narážely na argumenty o ochraně lidských práv. Až koronavirus odhalil, že přístavy zavřít lze.

Různé nevládní „humanitární“ organizace pomáhaly léta nelegálním migrantům zakotvit v italských přístavech, přestože někdejší ministr vnitra a šéf strany Liga Matteo Salvini dělal vše proto, aby zabránil příjezdu lodí s migranty na italské pobřeží. Italské soudy mu ale tehdy zabránili jeho rozhodnutí o nevpuštění lodí vykonat. Až koronavirus a obavy z toho, že by se migranti mohli nakazit v Itálii koronavirem, přístavy zcela uzavřely. Je to alibizmus pod rouškou koronaviru.

Před rokem italský zvláštní tribunál vydal doporučení Salviniho obžalovat. Salvini k tomu na sociální sítě napsal: „Hrozí mi tři až patnáct let vězení za to, že jsem bránil uprchlíkům v nelegálním vstupu do Itálie. Nemám slov. Tážu se italského lidu: Mám být nadále ministrem vykonávajícím svá práva a povinnosti, nebo mám požádat ten či onen soud, aby rozhodl o migrační politice?“

Salvini už ve vládě není, ale koronavirus změnil i přístup nové italské vlády k ilegálním migrantům a humanitárním organizacím, které je do Itálie vozí. Najednou vše jde. Pod maskou bezpečnosti migrantů jim vláda nejnovějším dekretem zakázala přístup do přístavů.

Italská vláda nařízení vydala v úterý 7. dubna po té, co německá nevládní organizace Sea-Eye nabrala u břehů Libye 150 migrantů a vyplula směr Itálie. „Po dobu trvání stavu nouze v důsledku šíření viru COVID-19 nemohou italské přístavy zaručit podmínky, které by je klasifikovaly jako bezpečné přístavy,“ uvádí se v nařízení. Stav nouze má v Itálii končit 31. července, ale může být prodloužen.

Nynější uzavření italských hranic pro lodi neziskových organizací převážející migranty je důkazem, že státy Evropské unie mohou snadno uzavřít hranice nelegálním migrantům.  Ukázalo se, že to jde technicky i právně. Koronavirus odhalil lži některých hlav států a politiků. Tvrdili, že evropské směrnice jim neumožňovaly rozhodovat, koho do země vpustí. To však bylo jen politické rozhodnutí, které šlo kdykoli odvolat. Uvidíme, jaká padnou další politická rozhodnutí ohledně ilegální migrace, až koronovirové stavy nouze skončí.


Vláda si plní dávný sen: zlikvidovat drobné podnikatele. Více si přečtěte v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 15/2020Reflex 15/2020|Archív