Video placeholde

Americká střední škola: Trenér zlikvidoval útočníka odzbrojujícím objetím

Kancelář oregonského prokurátora v neděli zveřejnila video incidentu, který se odehrál 17. května 2019 na americké střední škole Parkrose. Jeden ze studentů vstoupil do budovy školy s nabitou brokovnicí. Devatenáctiletý student v té době údajně trpěl duševními problémy, které se dle americké tradice rozhodl řešit ozbrojeným výstupem.

Záznam zachycený bezpečnostní kamerou ukazuje moment poté, kdy se ozbrojený student setká se školním trenérem fotbalu, který situaci elegantně vyřeší odzbrojujícím obětím. Na videu zahlédneme, jak trenér sebere útočníkovi zbraň, kterou jeho kolega vzápětí odnáší. Následuje objetí, které zaznělo internetem jako výstřel z brokovnice. Odzbrojený student se objetí chvíli brání, nicméně poté pod záplavou emocí trenéra sám objímá.

Trenér Keanon Lowe popsal svůj hrdinský čin: „Tak nějak jsem zhodnotil situaci a zafungovaly instinkty. Skočil jsem po zbrani a oba jsme ji drželi. Oba jsme měli obě ruce na zbrani a ostatní studenti běželi na druhou stranu třídy. Jen jsem se snažil, aby konec zbraně nemířila tam, kam běželi studenti, a ani na mě. Nakonec se mi povedlo mu zbraň pravou rukou vzít a levou ho držet od sebe a zavolal jsem dalšího učitele, aby zbraň odnesl.“

Student nakonec před soudem přiznal vinu z nezákonného držení střelné zbraně ve veřejné budově a nezákonného držení nabité střelné zbraně ve veřejných prostorách a byl odsouzen ke 3 letům podmíněného trestu.