Video placeholde
Prezident Donald Trump bude favorit prezidentských voleb v roce 2020
Turecký prezident Erdoğan
Turecká prezident Recep Tayyip Erdoğan
Trump dopis překlad
Trump dopis original
5
Fotogalerie

Trumpův mocný dopis Erdoganovi: Nebuď hlupák, nebo zničím tureckou ekonomiku!

Dopis od amerického prezidenta Donalda Trumpa adresovaný tureckému prezidentu Erdoganovi se začal včera šířit po sociálních sítích. Mnozí ho samozřejmě považovali za vtip či podvrh, jeho autenticita byla však posléze potvrzena Bílým domem. Text dopisu připomínající sloh žáka základní školy předává Donaldovu zprávu jednoduše a jasně: Erdogane, nebuďte hlupák a zařiďte, ať se stanou dobré věci!

D. Trump se ještě před zveřejněním dopisu nechal slyšet, že neschvaluje turecké jednotky na území severní Sýrie a že v té souvislosti napsal „velmi mocný dopis“. Znění Trumpova dopisu můžete najít ve videu v úvodu článku, teprve po poslechu či přečtení nahlas totiž opravdu vynikne jeho rafinované složení. Trump tímto počinem opět připomíná středoškoláka posílajícího spolužákům tajné vzkazy sepsané na lístečku oranžovým fixem. Neopomene ani použít svou oblíbenou neotesanou frázi o „dobrých věcech“.

Český překlad Trumpova dopisu Erdoganovi

Vážený pane prezidente:

Pojďme najít dobrou dohodu! Vy nechcete být zodpověný za masakr tisíců lidí a já nechci být zodpovědný za to, že zničím tureckou ekonomiku – a to udělám. Už jsem vám dal malou ukázku v případu pastora Brunsona.

Tvrdě jsem pracoval na řešení některých vašich problémů. Nezklamte celý svět. Můžete udělat skvělou dohodu. Generál Mazloum je ochotný s vámi vyjednávat a je ochotný udělat ústupky, které by v minulosti nikdy neudělali. Důvěrně připojuji kopii jeho dopisu, který jsem právě obdržel.

Historie se na vás bude dívat příznivě, pokud to uděláte správným a humánním způsobem. Bude se na vás dívat navždy jako na ďábla, pokud se nestanou dobré věci. Nebuďte tvrďák. Nebuďte hlupák!

Zavolám vám později.

Vyhrožování v prvním odstavci, chvástání a sdílení cizí korespondence v druhém a hluboké myšlenky zakončené radou do života ve třetím – tak by se dal shrnout Trumpův počin zakončený rozloučením „Brnknu ti později“. Dopis samozřejmě strhl v amerických médiích povyk a lidé prohlašují, že takhle to dál s eskapádami jejich prezidenta nejde. Můžeme pouze bolestně a souhlasně přikyvovat.