Video placeholde

Video, ze kterého vám bude úzko. Kontroverzní spot ukazuje, jak probíhá střelba na amerických školách

Nové video nadace Sandy Hook Promise, založené rodinami obětí masové střelby na stejnojmenné základní škole, děsí nejen rodiče dětí školou povinných. Šokující video, které organizace zveřejnila na svém facebookovém profilu, se stalo virálním hitem a nákupy školních pomůcek už asi navždy bude provázet vzpomínka na něj. Klip, který vychází skoro šest let po tragédii, je podobně šokující, jako bylo video z roku 2016. Tentokrát nadační fond ještě přitvrdil. Posuďte sami. Video najdete v úvodu článku.

Masakr na základní škole Sandy Hook je jeden z nejhrůznějších případů střelby na školách v historii Spojených států amerických. Čtrnáctého prosince roku 2012 tam dvacetiletý Adam Lanza zastřelil šestadvacet lidí. Z toho dvacet bylo prvňáčků. Jejich rodiny teď bojují za prevenci ozbrojeného násilí, pod jejich iniciativu s názvem Sandy Hook Promise (Slib Sandy Hooku), která hledá možnosti, jak podobným tragédiím předejít, se podepsaly už víc než čtyři miliony lidí. Nadace se specializuje ve výcvikových programech, které učitelům i studentům mají za úkol pomoct odhalit nebezpečné chování v jejich okolí.

„Tenhle rok jsem od mamky dostal tu perfektní tašku do školy.“ Takhle nevinně video začíná, jakoby jen další z mnoha reklam na „Back to School“ slevy. Atmosféra se ale pomalu mění. Když se za chlapcem s novými sluchátky zpustí panika, je jasné, že něco je špatně. Za pár okamžiků už se díváme na děti prchající oknem, barikádující se ve třídách či na malého chlapce krvácejícího na podlaze. Posledním hřebíkem do rakve je závěrečná scéna dívky krčící se v záchodové kabince s vrahem za dveřmi. Podívejte se na spot sami. Co na něj říkáte?