Video placeholde

Vzácné video nejizolovanějšího kmene na světě. Kvůli kácení v Amazonii je na pokraji vymření

Domorodý amazonský kmen Guajajara zveřejnil vzácnou nahrávku příbuzného kmene Awá, který je považován za nejizolovanější a zároveň nejohroženější kmen na světě, čítající pouze desítky členů. Příslušníci kmene Guajajara, známí bojovností za ochranu svého teritoria, video zveřejnili, aby upozornili na hrozící vyhynutí kmene. Brazilský prezident Bolsonaro však kácení pralesa, kvůli kterému domorodci vymírají, podporuje.

Kmen Guajajara, který provozuje domorodou video-organizaci Mídia Índia, pořídil v srpnu 2018 video mladého muže s mačetou. Má se jednat o příslušníka kmene Awá, který je nejizolovanější na světě a záměrně se straní kontaktu s civilizací. Nyní se kmen Guajajara rozhodl prostřednictvím Mídia Índia záznam vypustit do světa, aby upozornil na vymírání příbuzného kmene, za nímž stojí hlavně kácení amazonských deštných lesů. Organizace Survival International, která se snaží chránit kmenové kultury, označila kmen Awá za nejohroženější na světě. Jeho příslušníci se často stávají oběťmi vražd dřevorubců, kteří zasahují stále hlouběji do jejich teritoria. Někteří se tedy nebojí hovořit dokonce o genocidě.

„Nedostali jsme od kmene Awá povolení k natáčení, ale víme, že je důležité tyto záznamy použít. Pokud neobletí svět, Awá vyhubí dřevorubci,“ říká mluvčí Mídia Índia Erisvan Guajajara. „Video je voláním o pomoc. Apelujeme na vládu, aby chránila životy našich bratrů.“

Kmen Guajajara zformoval uskupení, které si říká Strážci Amazonie. Jeho členové bojují za zachování jednoho z mála nedotčených lesů v masivně odlesněném brazilském státě Maranhao. „Doufáme, že záznam bude mít pozitivní dopad, že napomůže ochránit naše lidi a náš les,“ řekl autor videa Flay Guajajara.

Učí děti neplakat, aby je nikdo nenašel

Zhruba minutový záznam nedávno odvysílala brazilská televize Globo v investigativním pořadu Fantástico. Novinářka Sonia Bridi, která dokumenty pro Fantástico vytváří, vysvětlila, že domorodci z kmene Awá žijí v takovém strachu, že učí své děti neplakat, aby o nich nikdo nevěděl.

Přeživší z kmene Awá žijí v hustém deštném pralese v chráněné rezervaci na východě Brazílie. Většina z nich nikdy nepřišla do kontaktu s moderním světem, a dokonce se pochybovalo o jejich existenci. Zpochybnit se ji snažili zejména ti, v jejichž zájmu je kácení pralesa. Podle organizace Survival International měli dřevorubci vykácet již 30 % rezervace, kde domorodci žijí. Kromě dřevin tak získávají také plochy pro chov dobytka.

Organizace Survival International tvrdí, že dřevorubci a farmáři ještě zintenzivnili kácení pralesa po zvolení prezidenta Jaira Bolsonara. Ten prosadil, aby byly rezervace domorodců a chráněná území otevřeny pro těžbu dřeva a další aktivity. Brazilská kosmická agentura zveřejnila data, podle nichž vzrostla míra deforestace za poslední rok o 88 %. Bolsonaro se ohrazuje tím, že jsou data zmanipulovaná. Minulý týden prohlásil, že Brazílie trpí „environmentální psychózou“.