Video placeholde
Jackie Chan právě obržel Oscara. V pozadí jeho filmový parťák Chris Tucker
Silvestr Stallone gratuluje Jackiemu Chanovi
Silvestr Stallone gratuluje Jackiemu Chanovi
Z filmu Škola hada z roku 1978
Jackie Chan v zákulisí natáčení
7
Fotogalerie

Stovky pádů, modřin a zlomených kostí. Jackie Chan převzal Oscara z rukou Sylvestra Stalloneho

Hlavní udílení Oscarů za letošní rok nás sice teprve čeká, několik cen ale akademici rozdali už tento víkend. Stalo se již tradicí, že ceny za celoživotní mistrovství se udílejí na separátní akci nazvané Governors Awards. Většinou se předávají v tichosti, letos tomu ale bylo jinak. O pořádně hlasité, dojemné a veselé převzetí se postaral Jackie Chan. Hrdina akčních filmů přednesl dojemnou řeč a prvním gratulantem byl jeho dlouholetý přítel Sylvestr Stallone.

Jackie Chan je muž, bez kterého by 80. a 90. léta byla mnohem nudnějším obdobím. Otec svébytného žánru, tedy akčních komedií s prvky bojových umění, věnoval natáčení celý svůj život. A na sklonku kariéry se konečně dočkal pořádného ocenění. Po půl století u filmu a natočení více než 200 snímků získal v neděli večer Oscara za celoživotní dílo.

Fotografie ze zákulisí nového rusko-čínského akčního filmu s Arnoldem SchwarzeneggeremFotografie ze zákulisí nového rusko-čínského akčního filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem|instagram.com

Na pódiu zářil štěstím. Vzpomínal na začátky v Hollywoodu, kdy podobné ceny podle svých slov pouze očichával v bytech svých hereckých přátel. Jeho rodiče se ho neustále ptali, kdy i on si přijde pro zlatou sochu plešatého muže. S úsměvem odpovídal, že nikdy. Za akční komedie se tyhle ceny nedávají. To ale přestalo o víkendu platit a pan a paní Chenovi by byli na svého syna ještě více hrdí.

V sále svou srdečnou děkovnou řečí dojal všechny. I chlapáka Stalloneho, který si jeho projev natáčel na mobil a byl mezi prvními gratulanty. Poklonu vysekl i Chris Tucker, herecký parťák ze série Křižovatka smrti a na dálku pogratuloval i Arnold Schwarzenegger, který s Jackie Chanem aktuálně natáčí rusko-čínský historický film Viy 2.

I když hongkongský sympaťák svou zmínkou o stovkách zlomených kostí vyvolal v sále smích, zas tak vtipné to není. Jeho kaskadérský tým letos oslavil 40 let existence a Chan je proslulý tím, že všechny kaskadérské kousky dělá sám. I proto byste v jeho těle marně hledali nějakou kost, která ještě nebyla zlomená a z natáčení filmu Božská relikvie si dokonce odnesl díru v lebce. S postupujícím věkem, v dubnu mu bude 63 let, se ale chce spíše věnovat produkci a prostor před kamerou pomalu uvolňuje mladším.

Za všechny akční klasiky z 80. a 90. let mu ale patří nekonečný dík a pro akrobatické kousky po padesátce máme pouze slova obrovského uznání. Jeho děkovnou oscarovou řeč najdete ve videu.