Zítřek nikdy neumírá (1997) Pierce Brosnan měl na svou  exotickou Bond girl trochu pifku, vadilo mu totiž, že moc kope.

Zítřek nikdy neumírá (1997) Pierce Brosnan měl na svou exotickou Bond girl trochu pifku, vadilo mu totiž, že moc kope. Zdroj: Profimedia.cz

Bond girl za plotnou: Ať mají chlapi radost!

Když vzpomíná, jak sekundovala Pierci Brosnanovi v bondovce Zítřek nikdy neumírá, není v tom ani kousek ješitnosti. Že se stala první asijskou Bond girl? „Když já se stejně vždycky považovala víc za Bonda než za jeho holku,“ říká Michelle Yeoh.

Potkali jsme se s ní v Německu, na letošním festivalu Berlinale. Překvapivě tam nezastupovala žádnou hongkongskou „akčňárnu“, nýbrž kulinární komedii korejské provenience. „Chlapi mě celý život posílají do kuchyně, kam prý od přírody patřím, tak jsem se jim rozhodla udělat radost,“ smála se otázce, jak se dostala od kopů k plotně.

V rozhovoru, jenž vychází v aktuálním Reflexu, nicméně připustila, že jako „akční žena“ neměla v Asii zrovna jednoduchou pozici. V Hongkongu, kde toho natočila nejvíc, panovaly „za jejích časů“ drsné podmínky — mužští kolegové totiž odmítali, aby se jim ženy vyrovnaly. „Asijky jsou u nás nahlíženy jako matky, popřípadě milenky a oddané partnerky, nikoli jako samostatné silné osobnosti nebo, nedej bože, dokonce soupeřky,“ říká s tím, že i západními vlivy zkrocený Jackie Chan byl pěkný „macho“. Jeho oblíbená věta zněla: Ženy patří do kuchyně — tedy kromě Michelle. „Myslel si, že si mě tím koupí, což se samozřejmě šeredně mýlil,“ směje se Yeoh. V rámci povídání po premiéře snímku Final Recipe (a taky poté, co s gustem spořádala talíř prorostlého vepřového) přišla řeč i na její baletní začátky, a hlavně spolupráci s Angem Leem. Právě jemu totiž podle svých slov vděčí za to, že se na ni začalo pohlížet jako na herečku. „Spousta lidí tvrdila, že jsem dobrá na akci, ale dramatickou roli by mi nesvěřili. On je spražil: ,Michelle není žádná akční herečka, je to především dobrá herečka. A to je to jediné, na čem záleží,‘“ uvedla na konto režiséra, s nímž natočila oscarového Tygra a draka.

obálka 18obálka 18|ReflexCelý rozhovor najdete v novém vydání časopisu Reflex, který vychází ve čtvrtek 24.dubna,