Eddie Redmayne v hlavní roli filmu Dánská dívka

Eddie Redmayne v hlavní roli filmu Dánská dívka Zdroj: Danish Girl

Dánská dívka
2
Fotogalerie

Arabské země zakázaly film nominovaný na čtyři Oscary po intervenci "ostražitého diváka"

Přestože byl film Dánská dívka nominován na Oscary ve čtyřech kategoriích, byl v pondělí po několika dnech promítání zakázán v muslimském Kataru. Cenzoři z místního ministerstva kultury oznámili, že dílo je „morálně zkažené“. Popisuje totiž podle skutečného příběhu změnu pohlaví z muže na ženu.

Film Dánská dívka sice začali promítat v Kataru minulý čtvrtek, ale když se na sociálních sítích objevila jeho kritika, úřady ho promptně zakázaly. Na twitterovém účtu ministerstva se dokonce objevila pochvala za „neochvějnou ostražitost“, kterou v tomto případě prokázali někteří diváci. Jako první o zákazu informoval anglicky psaný katarský web Doha News.

Film neprošel cenzorským řízením už předtím ve Spojených arabských emirátech, Ománu, Bahrajnu, Jordánsku a  Kuvajtu. Nebude se promítat ani v dalších muslimských zemích.

Podle informací amerického časopisu Hollywood Reporter čeká podobný osud v islámském světě i další oskarový film (má 6 nominací), a to Carol. Ten zase pojednává o lesbické lásce a Cate Blanchett byla za něj nominována v hlavní ženské roli.

Dílo Dánská dívka vzniklo v britsko-americko-belgické koprodukci a natočil ho režisér Tom Hooper (dostal Oscara za vynikající Královu řeč). Tentokráte Hooper zfilmoval milostný příběh inspirovaný pohnutým životním osudem známé dánské malířky.Muž jménem Einer Wegener se narodil v Dánsku v roce 1886 a svou proměnu v ženu Lili Elbe zahájil v době, kdy žil se svou celoživotní společnicí, manželkou a školní láskou Gerdou. Konečnou proměnu podstoupil počátkem roku 1930 na klinice v Drážďanech a v říjnu téhož roku dánský král prohlásil Einarovo manželství s Gerdou za neplatné. Lili pak ale následující rok zemřela.

Anglický herec Eddie Redmayne byl za Dánskou dívku nominován na Oskara za hlavní roli, švédská herečka Alicia Vikander získala nominaci za vedlejší roli, Eve Stewart a Michael Standish za výpravu a dekorace a Paco Delgado za kostýmy.

Do českých kin vstoupí Dánská dívka 4. února.

Dánská dívkaDánská dívka|Danish Girl