Video placeholde

Když prší myši: Záběry hemžících se hord ukazují, že Austrálie v těchto dnech patří hlodavcům

Myši v poli, myši v trubkách, myši ve strojích, myši v jídle a v pitné vodě – mohli bychom pokračovat, ale celá situace lze shrnout i jednodušeji. Austrálie dnes patří myším. Zejména jihovýchodní oblast rozpínající se přes tisíc kilometrů od jihovýchodního Queenslandu přes Nový Jižní Wales až po hranici s Viktorií zažívá toto jaro (tamní podzim) nevídaný nárůst hlodavčího hemžení. Proč tomu tak je?

Jde o jednoduchou rovnici. Chladnější počasí v tuto roční dobu je pro hlodavce ideální a v kombinaci s vysokou letošní zemědělskou úrodou mají myši v Austrálii momentálně výtečné podmínky pro rozmnožování.

Farmáři jsou samozřejmě zděšeni, neboť jen v samotném Novém Jižním Walesu již škoda způsobená na plodinách a úrodě přesáhla 100 milionů dolarů. Škody však nejsou jen v zemědělství. Mnoho podnikatelů z rurálních oblastí hlásí škody v jejich obchodech či fabrikách, neboť myši nejsou vybíravé a poškodí, na co přijdou, včetně elektrické kabeláže nebo uskladněného zboží.

Příliv myšího hemžení představuje horor i pro běžné obyvatele, kteří prý v noci běžně pociťují myší kousance nebo jsou buzeni šelestěním či přeběhnutím myši přes peřinu, v horším případě přes obličej. Dle svědků se prý myši navíc začali pojídat navzájem.

"Ožírají si navzájem hlavy, a než se dostanou k plicím a srdci, mají tendenci toho nechat," říká Xavier Martin, viceprezident organizace Farmers NSW, která se zasazuje o pomoc při zastavení myšího moru.

"Najdete spodní polovinu myši, kterou nechají - takže ji stejně musíte uklidit."

Myši obtěžují lidi v nemocnicích i ve školách. Zalézají do aut, ventilačních systémů, odpadního potrubí, zemědělských strojů a všude, kam vás napadne i nenapadne. Uhynulé kusy samozřejmě způsobují odporný puch a rozkládající se těla hlodavců snadno otráví zdroje vody, především v odlehlých oblastech, kde lidé spoléhají na vlastní zdroje.

Prognózy nasvědčují, že myši by se mohly během několika týdnů dostat i do velkých měst včetně Sydney. Australské autority zatím nepovolily použití vysoce toxických chemikálií k redukování problému, ovšem Nový Jižní Wales prý brzy dostane povolení k použití Bromadiolonu – jednoho z nejsilnějších jedů na myši. Nový Wales již má připraveno 5 tisíc litrů této látky a chystá distribuci ve dvaceti ohniscích nejzamořenějších oblastí.