Elon Musk v americkém pořadu Saturday Night Live

Elon Musk v americkém pořadu Saturday Night Live Zdroj: Profimedia.cz

Musk ničí bitcoin: Proč se „nestabilní génius“ obrátil proti populární kryptoměně

Z miláčka zatracencem. Tak lze shrnout uplynulé dny Elona Muska, šéfa automobilky Tesla a druhého nejbohatšího člověka planety.

Ještě začátkem minulého týdne jej stále početnější komunita fanoušků kryptoměn zbožňovala. Zejména pak od počátku letošního února, kdy Tesla ve výroční zprávě zveřejnila, že investovala půldruhé miliardy dolarů do bitcoinu a že v něm bude přijímat platby za své vozy. V rozjeté euforii se pak cena bitcoinu vyšplhala až nad 1,4 miliónu korun.

Teď je vše jinak. Poprvé roztrpčil kryptokomunitu, když se předminulý víkend v pořadu Saturday Night Live postavil ke kryptoměnám dvojace. V půli minulého týdne Musk ovšem doslova šokoval, když tweetnul, že Tesla už nebude platby za auta brát v bitcoinu. Vysvětlil to vysokou energetickou náročností jeho těžby a provozu, které značně zatěžují životní prostředí. Je to pikantní, vždyť elektrovozy zhusta jezdí na uhlí – na to, jehož prostřednictvím se vyrábí elektřina v uhelných elektrárnách. Proč Muskovi náhle vadí, že těžba bitcoinu „jede“ rovněž na elektřinu z uhlí?

Dotační program

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!