Svatbou s prezidentem Václavem Havlem zásadně změnila šatník i účes.

Svatbou s prezidentem Václavem Havlem zásadně změnila šatník i účes. Zdroj: Foto Aha! – M. Hykl, P. Machan, M. Pátek, D. Kundrát, ČT, ara

S bustou svého manžela.
Těsně po obřadu. Mikeska, Tříska, novomanželé, Nina a Fischerová.
Svatba Václava a Dagmar Havlových
Dagmar a Václav Havlovi.
Jako by tušil, že se blíží konec, přepsal Havel své jmění na manželku.
27
Fotogalerie

Dagmar Havlová byla manželovi velkou oporou, přesto ji veřejnost brala jako tu "druhou"

Málokterý sňatek vyvolal v českých dějinách takový ohlas jako ten mezi Václavem Havlem a Dagmar Veškrnovou. Velké části obyvatel vadilo, že obřad proběhl 11 měsíců po úmrtí Olgy Havlové. Jiní pro změnu poukazovali na to, že k hvězdě disentu se nehodí herečka, která prožívala největší popularitu v době normalizace. Dagmar Havlová ale plně respektovala svou předchůdkyni a pro Václava Havla se stala nejbližším člověkem. Herečka a pozdější první dáma České republiky slaví 70. narozeniny.

Druhá první dáma samostatné České republiky pochází z brněnských Židenic, kde se narodila 22. března 1953. Její otec komponoval hudbu, a tak měla budoucí herečka ke kultuře blízko. Po absolvování základní školy zamířila na konzervatoř, plynně pokračovala ve studiu a rozvíjela talent na Janáčkově akademii múzických umění, kterou úspěšně dokončila v roce 1975.

Nová hvězda filmového nebe

Ještě v době studií ji objevil režisér Juraj Herz, který Veškrnovou obsadil do filmu Holky z porcelánu. Mladá herečka všem učarovala, čímž odstartovala její dlouholetá kariéra. Za svůj debut dokonce získala několik cen jako například Malé zlaté slunce na MFF v Trutnově. Z pohledné slečny se krátce po premiéře stala pohledná paní, vdala se za někdejšího spolužáka Radvíta Nováka. Páru se o rok později narodila dcera Nina.

Veškrnová se okamžitě zařadila mezi oblíbené a často obsazované herečky. V závěru 70. let se objevila ve snímcích Zítra to roztočíme, drahoušku…!, Jak se točí Rozmarýny či Holka na zabití. Především poslední počin ji vynesl mezi filmovou smetánku, protože si zahrála v hlavní roli.

Excelovala také na divadelních prknech, kde debutovala už v roce 1970. Postupem času se stala členkou Husy na provázku. Po dobytí Brna vyrazila ku hlavnímu městu, kde získala angažmá v Divadle Jiřího Wolkera, dva roky na to se znovu stěhovala, tentokrát do Divadla na Vinohradech. Na začátku 80. let přišel rozchod mezi Veškrnovou a Novákem.

Video placeholde
Dagmar Havlová: Letos budu bez dovolené, nechci přenášet zmutované viry! • Hana Hoschlová, Lukáš Červený

Sám to nezvládneš, Vašku

Po krachu manželství pokračovala v práci, okusila i kouzlo seriálů. V roce 1986 natočila Chobotnice z II. patra, poté participovala na divácky úspěšném Cirkusu Humberto. Jako přívětivou maminku si ji pamatují i dětští diváci z porevoluční série Bylo nás pět, kde ztvárnila paní Bajzovou. Co se týče celovečerních snímků, za zmínku stojí Dědictví aneb Kurvahošigutntag, ve kterém si zahrála hostinskou Vlastu.

Na Veškrnovou ale čekal velmi zajímavý osud. Ze zajeté herečky se stala první dámou, stanula totiž po boku Václava Havla. Oba se znali už od roku 1989, kdy se setkali na večírku Divadla Semafor. „Nenapadlo mě nic jiného, než že jsem je představil,“ vzpomínal po letech Jiří Suchý. Havel byl ale ženatý s Olgou, který však v roce 1996 podlehla zákeřné rakovině. Na smrtelné posteli kladla manželovi na srdce, aby si někoho našel. Moc dobře totiž věděla, že neumí být sám.

Prezident se jejím přáním řídil a začal se stýkat s Dagmar Veškrnovou, což vyvolalo mnoho reakcí. Na druhou stranu se o něj Veškrnová starala, když se ocitl na tenké hranici mezi životem a smrtí. Po rekonvalescenci si v lednu 1997 Václav Havel Dagmar Veškrnová řekli ano. Herečka musela logicky pověsit svou úspěšnou kariéru na hřebík a stala se paní prezidentovou na plný úvazek.

Pískání první dámy

Média čekala na každý přešlap, sklidila například kritiku za to, že při druhé volbě prezidenta v roce 1998 vypískala příznivce Miroslava Sládka. Chtěla se jednoduše zastat svého manžela a přehlušit sprosté urážky. Společně s Havlem založila nadaci Vize 97, která bojuje za dodržování lidských práv. Když přestal být Václav Havel prezidentem, vrátila se zpět k herectví, zároveň se starala o manžela.

Zahrála si například ve snímku Odcházení. Se svým manželem byla až do posledních chvil, poté zařizovala veškeré věci okolo pohřbu. Sama poté uložila Havlovu urnu do hrobky.

V dalších letech dostávala nabídky na filmové role, z přívětivé maminky se změnila na hodnou a postarší tetičku. Zahrála si například v seriálu Sanitka II či pohádce Šťastný smolař. Nedávno zazářila v minikomedii Vlastníci.

Dagmar Havlová je pravděpodobně nejkontroverznější první dámou, tomuto přízvisku nepomáhá ani tvrzení, že kdysi podepsala Antichartu. V rozhovorech si na nic podobného nepamatuje. Jedno je však jisté, Václav Havel v ní měl neskutečnou oporu.