Video placeholde
Konference VODA: Člověk, město, krajina
Konference VODA: Člověk, město, krajina
Konference VODA: Člověk, město, krajina
Konference VODA: Člověk, město, krajina
4
Fotogalerie

Jak zajistit dostatek vláhy pro budoucnost? Nejen na to odpovídá konference VODA: Člověk, město, krajina

Čelit suchu a klimatickým změnám bude v nejbližších deseti letech zásadním úkolem. Nejen, že bychom měli na projekty zabraňující suchu vynaložit deset až patnáct miliard korun ročně, ale chybí i odborníci. Podívejte se na konferenci VODA: Člověk, město, krajina, jejíž záznam najdete ve videu v úvodu článku.

Jak v diskuzi řekl rektor České zemědělské univerzity, Petr Sklenička, „na profesionála, který by vyprojektoval nový rybník, se stojí fronta“. Stejně tak je třeba připravit i novou legislativu. Jak potvrdil Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, „ve Sněmovně jsou nyní dokonce tři návrhy, které by boj se suchem řešili změnou Ústavy“.

O velké byrokracii a zdlouhavém vyjednávání s dotčenými institucemi a majiteli hovořila i výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková. Ještě jako starostka Jesenice připravila projekt na protipovodňové řešení potoku Botiče tak, aby v době přívalových dešťů neohrožoval Prahu.

Že projekty, zadržující efektivně vodu v krajině, existují, potvrdil zakladatel spolku Živá voda, Jiří Malík. Jeho již realizovaný projekt mokřadů na rozloze dvaceti kilometrů čtverečních, v hodnotě pouhých osmdesáti milionů korun, je toho důkazem.